Belföld

Gyermekfejnyi daganat nőtt a kutyára, de gazdája nem törődött vele – Elítélték

A férfi tavaly nyár végén kötötte láncra a kutyáját, és sosem takarított körülötte. Az eb koszban, mocsokban, ürülékkel szennyezett helyen élt.

Bíróság elé állítottak egy férfit hétfőn, akit azzal vádoltak, hogy súlyosan elhanyagolta beteg kutyáját. Állatkínzás vétségében találták bűnösnek, tettéért 6 hónap – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett –
fogházbüntetésre ítélték – tájékoztatott kedden a Fővárosi Törvényszék.

A férfi Budapest egyik külső kerületében található ingatlanon tartotta 6-8 éves rottweiler kutyáját. 2015 augusztusában az állatot egy 2,4 méter hosszú láncra kötötte, amellyel a mozgását jelentősen korlátozta. A helyét nem takarította, pedig tele volt sárral és ürülékkel.  Az eb mellkasán és hasán daganat alakult ki, amelyet a férfi is észrevett, de állatorvoshoz már nem vitte el. A tumor gyermekfejnyi méretűre nőtt, az eb pedig csontsoványra fogyott, ami már csak azért sem csoda, mert gazdája nem etette rendesen.

2016 februárjában az Állatmentő Szolgálat Alapítvány munkatársai elmentek hozzá és elvitték a kutyát, illetve értesítették a rendőrséget.

A bíróság a vádat megalapozottnak találta, és megállapította: a férfi azzal, hogy kutyája felismert betegsége ellenére annak ellátásáról, kezeléséről, megfelelő etetéséről, tisztán tartásáról, élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről nem gondoskodott, az állattartás szabályait súlyosan megszegte. Ezzel a magatartásával – ami alkalmas volt arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását okozza – elkövette az állatkínzás vétségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik