Belföld

Több mint 120 milliót kaszáltak a porcelánhamisítók, de olcsón megúszták

A rendőrség azután kezdett nyomozni, hogy egy Floridában élő nyugdíjas az interneten vásárolt egy herendi aligátor figurát, ami gyanús lett neki

Filmbe illő ügyességgel szervezte meg a 124 millió forintos csalást a kamu herendi porcelánokat gyártó budapesti banda. Az ügynek 27 vádlottja volt, a per éveken át húzódott. A közelmúltban hozta meg a bíróság a másodfokú ítéletet. Zömében mindenki felfüggesztett börtönbüntetést kapott – írja a Bors.

A történet tíz éve kezdődött. – Az első- és másodrendű vádlott szórólap-terjesztőként dolgozott, de volt, aki takarítóként, egy hölgy pedig prostituált volt Németországban – mondta a Borsnak dr. Keszthelyi Kálmán ügyvéd. Kőbányán béreltek egy raktárhelyiséget, később egy fővárosi panelban és Úrkúton is. Kemencében kiégették az öntőformákat és beszerveztek porcelángyári dolgozókat, hogy élethűen elkészítsék a hamis herendiket. Munkaidőn kívül vagy fizetetlen szabadságon dolgoztak.

A rendőrség azután kezdett nyomozni, hogy egy Floridában élő nyugdíjas az interneten vásárolt egy herendi aligátorfigurát, ami gyanús lett neki. Az okozott vagyoni kár 123 millió 366 ezer forint, ezt a bíróság nem terhelte rá a vádlottakra.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik