Belföld

Ártalmas sókezelésekre figyelmeztet a Légúti Betegek Országos Egyesülete

Az általuk vizsgált sóközpontoknak csak tizedében használnak megfelelő, orvosi tisztaságú alapanyagot.

Tele lehetnek mérgező anyagokkal azok a sószobák, ahol a berendezésekben nem tiszta, orvosi sót használnak – erről a Légúti Betegek Országos Egyesületének képviselője beszélt a TV2 hírműsorában.

Az ÁNTSZ szerint a sóterápia nem egészségügyi szolgáltatás, így nem ellenőrzik a sószobákat, de a kormányhivatalok már figyelmet fordítanak a kezelésekre – derült ki. A betegjogi szervezet maga vizsgált meg több mint kétszáz sóközpontot, és kiderült, hogy mintegy felük bizonytalan eredetű, természetes sót használ, és csak tizedükről mondható el biztosan, hogy kezelésre alkalmas orvosi sóval dolgoznak.

A riportban megszólaltatott tüdőgyógyász szerint a nem tiszta sóval együtt szennyező anyagokat is belélegzünk, ezek olyan nehézfémek, izotópok, melyekre nagy mennyiségben nincs szüksége a szervezetnek, és károsak lehetnek, ha felhalmozódnak.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint az elmúlt időben egyre nagyobb a kereslet az egészségmegőrző termékek, szolgáltatások iránt, és mivel egyre nagyobb a piac, egyre több a panasz is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik