Belföld

Megdöbbentő volt az idei február

Már eleve a sokévi átlaghoz képest több fokkal melegebb, de felhős idővel indult február, 2-án már rekord meleg volt a hajnal: a pécsi Árpád-tetőn csak 8,9 fokig csökkent a hőmérséklet. Másnap ugyanitt meg is dőlt a rekord, 10,9 fokot mértek – olvasható az Időkép.hu összesítésében.

Zalában és a Bakonyban ugyanekkor hózivatar volt, 4. reggelig több helyen 10-20 cm is esett. Ötödikén és hatodikán aztán hajnalban többfelé fagypont alá csökkent a hőmérséklet.

Hóömlés és víz mindenütt

Az erős északnyugati szél kifújta a Balaton vizét, kilencedikén megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord: Kaposváron 10,3 fokig csökkent a hőmérséklet. Másnap a Bakonyban valóságos hóömlést lehetett tapasztalni, a Kőris-hegyen 13-14 cm hullott. Később a hegyvidékek kivételével eső esett, sok helyen az egész havi átlagot meghaladó 20-30 mm.

A hónap közepén enyhe volt az idő, a napos helyeken és időszakokban 10 fok fölé (14-én 15-16 fokig) melegedett fel a levegő. Eközben rengeteg eső esett, a Pilisben turistautak váltak járhatatlanná, nyugaton hó is hullott.

Már 19-ére 58 ezer hektárra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, megtelt a Balaton: tizenöt éve nem volt olyan magas a tó vízszintje február közepén, mint idén.

Meleg rekord és sárga eső

Megdőlt a fővárosi meleg rekord február 21-én, Újpesten 19,1 fokot mértek, 23-án reggelre Iklódbördőcén mindössze 11,2 fokig csökkent a hőmérséklet, vagyis rekordmeleg volt az éjjel. Másnap egy hidegfront hozott erős szelet, a Balaton környékén 100 km/h feletti széllökések is előfordultak. Aztán 25-én előbb nyugaton havazott, majd az Északi-középhegységben.

A tél utolsó hajnala ismét rekordmeleg lett, Budapest Lágymányoson mindössze 7,8 fokig csökkent a hőmérséklet. A ciklonból sokfelé esett az eső, a magassági áramlás afrikai homokot is hozott magával, ami “sárga esőt”  eredményezett.

(Kiemelt képünk forrása: Időkép/Vass Károly)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik