Belföld

Kullancsinvázió várható az óvodákban is

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az elszaporodó kullancsok már városi környezetben is aktívan jelen vannak. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs-encephalitis) és a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, az óvodai játszótereken is elkaphatják, akik nem védettek .

A kullancs-encephalitis a betegek mintegy 30 százalékánál súlyos lefolyású, de védőoltással megelőzhető, a Lyme-kórt viszont csak a csípés elkerülésével lehet kivédeni.

Az oltásokat – az első két adagot mindenképpen – még a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni, azaz az oltási sort célszerű a napokban elkezdeni.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerint 2013 óta tavaly volt a legmagasabb a jelentett Lyme-kóros esetek száma Magyarországon: 2015-ben 1445 Lyme-kóros esetet regisztráltak. A kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást is tartalmazó encephalitis esetszám pedig 106 volt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011-ben kiadott átfogó jelentése szerint a kullancs-encephalitis megbetegedések száma egyrészt a klímaváltozás, másrészt a kültéri szabadidős tevékenységek népszerűsége okán egész Európában növekszik.

(Kiemelt képünk forrása: MTI /Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik