Belföld

Az ÁNTSZ kioktató hangnemben rázza le azokat, akik még segíteni akarnak a haldokló magyar egészségügyön

orvosi köpeny (Array)
orvosi köpeny (Array)

Korábban írtunk már arról, hogy százak halhattak bele itthon kórházi fertőzésekbe, de arról is volt már szó, hogy pontos számot nem lehet tudni, mert a veszélyhelyzet ellenére az adatokhoz nehéz hozzáférni.

Most a 444 próbált utánamenni a dolognak, vagyis találni egy konkrét számot, ami megmutatja, hányan vesztették életüket Magyarországon kórházi fertőzés miatt. A lap az 1001 orvos hálapénz nélkül vonalon indult el, akik többek között az egészségügy elhallgatott ügyeire szeretnének választ kapni. Ilyen például a kórházi fertőzések helyzete, amire az ÁNTSZ közleményében úgy reagált, hogy “ezek az adatok nyilvánosak, közérthetőek, a nem szakértő közönség számára is értelmezhetőek”.

Ezt nézte meg a lap újságírója, akinek egy ős régi rendszeren kellett átverekednie magát és olyan “nem szakértői közönség számára is értelmezhető” rövidítést kellett volna csípőből tudnia, mint az NNSR. Ez jelenti ugyanis a kórházi fertőzések előfordulásáról informáló adatsort.

Az ÁNTSZ oldalán található legfrissebb adat 2014-es, ez viszont laikus számára értelmezhetetlen. Végül a 2012-es Elitmed orvosi szakportál adataira támaszkodva kiderült, 2317 ember halálát okozta kórházi fertőzés. Ez a szám viszont a jelentésben nincs benne.

A helyzetet az is nehezíti, hogy nem mindenki tudja értelmezni azt, hogy “a meghalt betegek közül 84 esetben (7,9%) jelentettek pseudomembranosus colitis-t és/vagy toxikus megacolon-t.”

Azért nem kell aggódnunk, vagyis inkább de, mégis kell, mert állítólag ezek az adatok olykor még az orvosok számára is nehezen értelmezhetők és nem azért, mert az orvos alkalmatlan, hanem mert ebben a formában értelmezhetetlen. 

A lap példaként az Európai Járványügyi Központ oldalát hozza fel, ahol valóban hozzáértés nélkül lehet pontos tájékozódást kapni arról, mi is a helyzet.

Az 1001 orvos szerint, a magyarországi eseteket rendszeresen aluljelentik. Az is gond, hogy valószínűleg csak a súlyos eseteket kerülnek be a jelentésbe, egy néhány napos hasmenés lehet be se kerül, miközben az már terjeszti a kórokozókat.

Azért is érthetetlen az ÁNTSZ kioktató hangneme, mert mi most éppen arról beszélünk, hogy az adatok, amire építkeznek és amit mi adunk, nem reálisak, írta az 1001 orvos.

A helyzet súlyosságát és az információk pontosságát Hegedűs Zsolt, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezet alelnökének szavai elég jól érzékeltetik.  A 444-nek elmondta “érdekesség, hogy míg Észak-Írországban az elhunytaknak, akik CD vagy MRSA fertőzésben is szenvedtek, 25-40 százalékban van feltüntetve, hogy közvetve vagy közvetlenül hozzájárult a halálához a fertőzés, addig itt ez 11-15%”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik