Belföld

Luxuskocsikkal ügyeskedett a bűnbanda – Már csaknem száz gyanúsított

A kár csaknem egymilliárd forint, ebből 300 millió térült meg.

Nyolc ország, csaknem száz gyanúsított, közel egymilliárd forint – a jelenlegi adatok szerint mindez annak a szervezetten működő bűnbandának a számlájára írható, amelyet a közelmúltban számoltak fel. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség szerdán közös sajtótájékoztatót tartott az ügyben.

Ahogy arról már korábban beszámoltak, a nyomozás egy prémium kategóriás, külföldről kölcsönzött kocsi ellopásáról szóló bejelentéssel kezdődött, azonban a karcagi nyomozók rövid időn belül kiderítették, hogy a bejelentő hazudik és az ügy hátterében csalások sorozata húzódik. Hogy felgöngyölítsék a nagy horderejű bűncselekmény-láncolatot, külön nyomozócsoport alakult a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon. A magyar rendőrök szorosan együttműködtek a külföldi társhatóságokkal.

A nyomozók – a nemzetközi bűnügyi együttműködéseket is felölelő eljárásban – végül csaknem száz embert hallgattak ki gyanúsítottként. Megállapították, hogy a banda tagjai nyolc európai országban – leginkább Ausztriában, Németországban, Svájcban, Olaszországban – kocsikölcsönzéssel foglalkozó cégektől értékes, prémium kategóriás autókat kölcsönöztek ki, amelyekhez gyakran “szociálisan rászoruló személyeket” alkalmaztak. Használhatták az irataikat, adataikat, bankszámlájukat, cserébe pénzt kaptak.

Miután elvitték a kocsit, számos esetben valótlan bejelentéseket tettek, mondván, ellopták a járművet. A banda tagjai a megszerzett kocsik zömét legalizálták, illetve legalizáltatták, azaz megváltoztatták az egyedi azonosítókat, hamis papírokkal látták el, majd Magyarországon forgalomba helyezték és eladták. Az eljárás adatai szerint a beszerzett igazságügyi műszaki szakértői vélemények szerint a csalással okozott kár megközelíti a már említett egymilliárd forintot. Ebből –  42 kocsi lefoglalásával – majdnem 300 millió forint megtérült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik