Belföld

Kisgyermekes családokat semmiztek ki a borsodi uzsorások

Az  "adósok" sem nevüket, sem egyéb személyes adatukat nem vállalták, mert nagyon félnek a pár szabadon maradt hozzátartozóitól.

Egy 53 éves nő és a börtönből frissen szabadult élettársa uzsorakamatra kölcsönzött pénzt, illetve a bolti árnál jóval drágábban árult fogyasztási cikkeket. Azokat, akik nem fizettek, veréssel fenyegették. Most vádat emeltek ellenük.

A férfit 2014 elején engedték ki. Pénze, munkája nem volt, ezért vágtak bele a “boltocskázásba” Miskolcon.  Általában kisebb összegeket 10-30 ezer forintot adtak kölcsön, amire 50, 70, vagy 100 száz százalékos kamatot számítottak fel. Lehetett náluk élelmiszert és dohányterméket is vásárolni a bolti ár többszöröséért. De adtak árut hitelbe is, ilyenkor hasonlóan magas kamatot számítottak az egyébként is túlárazott dolgokra.

A „vevőkkel” az asszony foglalkozott, a férfi a pénzügyeket és a behajtást intézte. Hónap végén a felvett kölcsönre számított kamatokkal emelt összeget kellett visszafizetni, így a kiszolgáltatott emberek pillanatok alatt adósságspirálba kerültek. A visszafizetett összeg sokszor meghaladta egy havi  bevételüket, ami általában állami ellátásokból tevődött össze.
A családok ezért arra kényszerültek, hogy újabb összegeket kérjenek, hogy el tudják látni gyerekeiket és legyen mit enni adniuk nekik.  Aki nem tudott fizetni, vagy vitatni merte a kamatok összegét, azt azzal fenyegették, hogy szeretteinek baja esik.

Csak egy év elteltével mert egyikük a hatósághoz fordulni. Az uzsorás párt ezután letartóztatták. Az ügyben érintett “adósok” sem nevüket, sem egyéb személyes adatukat nem vállalták, mert nagyon félnek a szabadon maradt hozzátartozóktól.

Az ügyészség az 53 éves nőt és 43 éves élettársát uzsora bűncselekmény bűntette, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette és súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette
miatt állítja bíróság elé. Mindkét vádlottal szemben börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és vagyonelkobzást indítványoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik