Belföld
Lovasberény, 2011. szeptember 5.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter érkezik egy autóban a Fejér megyei Lovasberényben tartott kétnapos, kihelyezett kormányülésre.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Matolcsy “magánhadseregére” másfél milliárd ment el tavaly

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 02. 22. 13:01

Az MNB elnöke részletesen elmagyarázza, miért volt szüksége fegyveresekre és fegyverkezésre.

Matolcsy György 22. pontban válaszolt a szocialista a Harangozó Tamás „Milyen feladatokat lát el az MNB magánhadserege?” című kérdésére. Szerinte egy rendőrségi határozattal kötelezték az MNB-t arra, hogy saját fegyveres biztonsági őrséget szervezzen. Korábban ezt külső cégek szerződtetésével oldották meg, de az MNB elnöke szerint változtatni kellett a jegybanki feladatok bővülése és a biztonsági kockázatok növekedése miatt.

Matolcsy szerint a fegyveres biztonsági őrség, illetve a személy- és vagyonőrök tevékenysége szakmai szempontból úgy lehet ugyanis a lehető leghatékonyabb, ha az MNB 100 százalékos tulajdonában lévő szervezet hangolja össze a munkát.

A saját tulajdonban lévő gazdálkodó szervezet alkalmazását támasztja alá az is, hogy – a tevékenység speciális jellege okán – egyszerűbben és hatékonyabban biztosítható a fegyveres biztonsági őrök valamint a személy- és vagyonőrök kötelező képzése, oktatása, valamint az őrség speciális képesítését igénylő (pl. : csomagröntgen kezelés, liftből történő mentés, elsősegélynyújtás) feladatokhoz szükséges beiskolázás és vizsgáztatás.

Az MNB-Biztonsági Zrt. és kft-je azért foglalkoztat több mint 100 főt – miközben az épületet jelenleg is a rendőrség védi -, mert az ORFK Rendészeti Főigazgatója tavaly május közepén ezt a létszámot határozta meg.

Tavaly a cég éves működtetése és fenntartása – nem auditált adatok alapján – nettó 1 milliárd 644 millió 218 ezer forint volt.

A MNB azért a legdrágább maroklőfegyvert és lőszert vette meg, mert „összességében” ez volt a legelőnyösebb. A 200 ezer lőszer pedig

figyelemmel az új típusú lőfegyverek rendszerbe állítására illetve az állomány típusátképzésére,

Matolcsy György számításai szerint 2017 második negyedévéig lehet elegendő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.