Belföld

180 pécsi buszsofőr akár éhségsztrájkolna is a tisztes bérrendezésért

buszvezeto(960x640)(2).jpg (Array)
buszvezeto(960x640)(2).jpg (Array)

Akár éhségsztrájkra is készek a pécsi buszsofőrök, ha nem kapnak tisztességes béremelést 2016-ban, miközben a Tüke Busz első „ajánlata” az volt, hogy érjék be nulla forinttal – tájékoztatta a bama.hu-t Hofekker Ferenc, a Tüke Busz mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet elnöke. A sofőrök már tavaly sem kaptak fizetésemelést.

A napokban a buszvezetők már egyeztettek a Tüke Busz vezetőivel, mivel azonban ez nem vezetett eredményre, jövő héten ismét nekiveselkednek az alkudozásnak. A Tüke kétszázalékos fizetésemelést ajánlott, üzemanyag-térítésben kifizetve, ezt azonban a sofőrök nem fogadták el, mivel tisztes bérrendezést szeretnének. A Tüke Busz háromszázötven buszsofőre közül 320-an vállalták, hogy részt vennének a sztrájkban, 180-an pedig akár éheségsztrájkba is belemennének. Hofekker Ferenc a portálnak elmondta: az éhségsztrájkot úgy hajtanák végre, hogy ne veszélyeztessék az utasokat.

A Tüke közlése szerint készek egyeztetni a sofőrökkel, de csak olyan béremelést tudnak biztosítani a buszsofőröknek, amelynek forrásigénye nem csökkenti a szolgáltatások minőségét, és nem válik az utasok kárára. A sztrájkolók, illetve az éhségsztrájkra is kész buszvezetők számát illetően úgy nyilatkoztak: nincs a birtokukban erre vonatkozó hiteles adat, illetve dokumentum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik