Belföld

Erősödik a menekültáradat

Kétszer annyian jönnek ma naponta Görögországba, mit az elmúlt hónapokban.

Jelentős tömeg próbál Európába, elsősorban Németországba jutni és növekszik a Görögországba érkező migránsok száma – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója vasárnap az M1 aktuális csatorna esti műsorában.

Bakondi György elmondta: míg az utóbbi hónapokban naponta 1500-2000 menedékkérő érkezett a görög szárazföldre, mostanra ez a szám elérte a 4000-5000 főt. Hozzátette, hogy ez az adat már megközelíti a tavalyi számokat, amikor 6000-8000 ember érkezett.

Megjegyezte, hogy ugyanakkor a balkáni útvonalon lévő államok, de Ausztria is komoly intézkedéseket tettek az ellenőrzések összehangolására és a migrációs hullám lassítására, illetve szelektálására.

Bakondi György szerint az Európai Unió mostanra jutott el oda, hogy elfogadta azt az álláspontot, amit Magyarország képvisel a migrációs válságban: a schengeni határok védelmét, a menedékkérők ellenőrzését és a menekültstátuszra nem jogosultak visszafordítását.

A főtanácsadó a vasárnapi, szegedi nagy a készültségről nem beszélt és arról sem, hogy körülbelül 150-en próbáltak a kerítést megkerülve Magyarországra lépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik