Belföld

Sokkal kevesebbet keresnek a pénzügyőrök, mint a rendőrök

A NAV-dolgozók többsége át akar menni a Belügyminisztérium állományába.

Jelentős bérfeszültségek tapasztalhatóak az adóhivatalnál – számolt be a Magyar Nemzet. Egy középfokú végzettségű, kezdő pénzügyőr járőr nagyjából bruttó 130 ezer forintot keres havonta, míg a Belügyminisztérium állományába tartozók jóval többet vihetnek haza.

A lap forrása szerint egy belső elemzésből kiderült: 2015-ben a megyei igazgatóságokon a középfokú végzettségű pályakezdők havi bruttó fizetése alig haladta meg a minimálbért és nem érte el a kormányrendeletben meghatározott, havi 122 ezer forintos garantált bérminimumot sem.

Ezzel szemben a BM-hez tartozó rendőröknél, tűzoltóknál, börtönőröknél nyáron már bevezették az életpályamodellt: egy pályakezdő rendőrjárőrnek több mint 220 ezer forint a bére, a pénzügyőrök többsége ezért át akar menni. 17 évnyi szolgálati idő után egy NAV-os 165 ezer forintot kap, a katasztrófavédelemben vagy börtönőrként akár 290-et is kereshet.

A nyomozóknál sem jobb a helyzet: egy 13 éves szolgálati idejű, középfokú végzettségű pénzügyi nyomozó átlagosan több mint 100 ezer forinttal kevesebbet keres rendőr társánál. Tavaly júniusban áthelyeztek a katasztrófavédelemhez egy felsőfokú végzettségű pénzügyőrt, aki bruttó 237 ezer forinttal több pénzt kapott az életpályamodell bevezetése után, mint az adóhivatalnál. Egy szóbeli megállapodás alapján azóta senkit nem vehetnek át az adóhatóságtól a BM-hez – értesült a lap.

Tállai András az év elején beszélt arról, hogy a következő fél évben lezárul az adóhivatal teljes átszervezése, ennek része lesz az életpályamodell bevezetése, de eddig semmilyen konkrétum nem derült ki erről – írta a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik