Belföld

Magyar: Orbáné egy bűnöző állam

magyar bálint (Array)
magyar bálint (Array)

Szociológusként a volt SZDSZ-elnök az ATV-ben azt mondta, állami eszközökkel történik a tulajdonfosztás, a nemzeti kapitalizmus nem működik

Eleni Tsakopulous Kounalakis emlékiratának jelentősége nem az, hogy új tényt tár fel. amikor rávilágít, kézi vezérléssel dőlnek el közbeszerzések Magyarországon. Az újdonság a hitelesség, hiszen ezt egy volt amerikai nagykövet állítja – mondta Magyar Bálint az Egyenes Beszéd című műsorban. Szerinte már kimondható, a magyar államot nem a korrupció itatja át, hanem az állam maga a korrupció legfőbb szerve, ami elképzelhetetlen lenne Amerikában.

Az állam egyfajta maffiaként működik, hatalmat koncentrál, közben óriási vagyont halmoz fel. Csak fedő ideológia, hogy a Fidesz a nemzeti vállalkozásokat támogatja, valójában állami eszközökkel történik a tulajdonfosztás, vállalatokat mozgatnak át egyik érdekkörből a másikba, mert a nemzeti kapitalizmus nem működik. Magyar Bálint emlékeztetett rá, hogy Simicska Lajos hülyére nyerte magát a Közgéppel, amíg jóban volt a kormányfővel. Azóta viszont szinte semmit sem nyer, ami visszamenőleg minősíti a pályázatokat, kiderült, hogy gyakorlatilag mindegyik politikai döntés volt.

A maffiaállam tulajdonokat zsarol ki a tulajdonosoktól és a saját holdudvarának kezébe játssza át. Már elkezdték felépíteni az ellen-Közgépet. Simicska korábban csúcsoligarcha volt, nem egyszerű szolga, nem is hajlandó most sem visszamászni ebbe a kasztba. A szervezeti kriminológiában van vállalati és állami bűnözés, de mostanra kialakult egy újabb fokozat, a bűnöző állam. A maffiaállam is ilyen, a magyar jogrend által használt bűnszervezeti kategória használható a magyar állam jelenlegi felépülésére is – tette hozzá.

Egyre nő azoknak a közbeszerzési pályázatoknak az aránya, amelyeken csak egy szereplő indul, kívülálló cég nem, mert tudja, a döntés politikai lesz. Aki nem tartozik az érdekkörbe, azt lekomcsizzák, nem is tekintik őket a nemzet részének, a rendszer opponensei sem lehetnek tagjai a nemzetnek. Az ügyészség nem működik, nyomozás legtöbbször csak azért indul, hogy az ellenfelekkel leszámoljanak. A kaszinókoncessziók kapcsán Magyar Bálint egyértelműnek tartotta, hogy Andy Vajna nem a szakértelme miatt került kivételezett helyzetbe, ő egy stróman.

Korábban Magyar Bálint bevezető tanulmányával és részben szerkesztésében megjelent „a Magyar Polip – A posztkommunista maffiaállam”. A könyv alaptétele, hogy a Fidesz által létrehozott társadalmi-gazdasági rendszer egy maffiaállam modellje. A Magyar polip második kötete kapcsán Magyar Bálint azt mondta, az ellenzék még nevén sem tudja nevezni a rendszert, amely ellen küzd, nem tud ellene hatékonyan küzdeni. Azok a kategóriák, amelyeket az ellenzék használ a helyzet leírására, „nem illenek erre a rendszerre”, ezért hatástalanok.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik