Belföld
Vonatbaleset Nógrádban (Array)

Tömegszerencsétlenség a nógrádi vasúton – Három vasutast vádolnak

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2016. 02. 16. 14:02

Tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége – emiatt állítanak bíróság elé hamarosan három vasutast. A tavaly augusztusban, Nógrád megyében történt vasúti baleset kapcsán vádolták meg őket.

Mint ismert, tavaly augusztus 16-án az Acsa és Galgaguta közötti nyílt vasúti pályán két személyvonat ütközött össze. Öten súlyos állapotban, csonttöréssel kerültek kórházba, míg huszonegyen könnyebb sérüléseket szenvedtek. A szerelvényekben összesen 143 millió forint kár keletkezett.

A vádirat szerint a 78-as számú, egyvágányú vasútvonalon a galgamácsai és a nógrádkövesdi forgalmi szolgálattevő – az Aszódról Balassagyarmatra induló vonat késése miatt – az egymással szemben közlekedő szerelvények találkozását Nógrádkövesd helyett Acsa-Erdőkürt állomásra helyezte át. Az erről szóló írásbeli rendelkezést a galgamácsai szolgálattevő átadta az Aszód felől érkező vonat mozdonyvezetőjének és vezető jegyvizsgálójának, ők azonban – szabályellenesen – nem olvasták el, a szolgálattevő pedig a szakadó esőben szóban nem közölte velük a rendelkezést, így a megismétlését sem követelte meg tőlük. A mozdony vezetője Acsa-Erdőkürt állomásra érkezve nem várta meg a Balassagyarmatról érkező vonatot, hanem 8 óra 33 perckor továbbindult Nógrádkövesd felé, annak ellenére, hogy erre nem volt menetengedélye. Röviddel ezután már óránkénti 55 kilométeres óránkénti sebességgel haladt a szerelvény a nyílt pályán, amikor észlelte, hogy szemből hasonló sebességgel érkezik az Aszód felé tartó vonat.  A mozdonyvezetők azonnal gyorsfékezett, de a baleset már nem volt elkerülhető, a vonatok sebessége az ütközéskor is körülbelül 28 kilométer/órás volt.

Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.