Belföld

Sztrájkba kezdenek a miskolci tömegközlekedés dolgozói

Sztrájkot hirdettek a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. dolgozói, a munkabeszüntetés február 17-étől határozatlan ideig tart, tudatta a társaság három reprezentatív szakszervezete az MTI-vel csütörtökön. Az MVK közleményben jelezte: bírósághoz fordul, hogy állapítsák meg a sztrájk jogellenességét.

Az érdekképviseletek tájékoztatása szerint a “munkavállalók többségi akaratából” meghirdetett sztrájkkal a szakszervezetek egyebek között a beígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, valamint a szakszervezetekkel való kulturált, rendszeres egyeztetést akarják kikényszeríteni.

A Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Miskolci Autóbuszvezetők és Villamosvezetők Érdekképviseleti Szövetsége, valamint a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet közlése szerint a munkáltatónak is bejelentették, hogy sztrájkolnak február 17-étől.

A szakszervezetek bírósági döntés birtokában megkezdték a mozgósítást a munkabeszüntetésre.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy a sztrájk biztonságos lebonyolítása érdekében javasolják egy munkacsoport haladéktalan létrehozását, amelyben a munkáltató és a szakszervezetek egyenlő létszámban képviseltetik magukat, ezáltal biztosítva a sztrájk zökkenőmentes gyakorlati lebonyolítását.

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság január végi határozata szerint a sztrájkkal érintett közlekedési szolgáltatónak kell a törvényi rendelkezéseknek megfelelő menetrendet kidolgoznia. A bírósági határozat kitért arra is, hogy az MVK Zrt.-nek “a megfelelő mértékű menetrendről” legkésőbb a sztrájk megkezdése előtt két nappal a lakosságot tájékoztatnia kell.

Az elégséges szolgáltatás törvényi minimumszintje: a munkabeszüntetésben érintett időszakra vetítve vonalanként – helyi személyszállítás esetén – a megrendelt szolgáltatás mennyiségének 66 százaléka, ezt a minimumszintet biztosítani kell, e nélkül a sztrájk jogszerű nem lehet, állapította meg a bíróság.

Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ha a vállalat a 2016-ra vonatkozó terveit teljesíteni tudja, valamennyi dolgozó egyhavi bérnek megfelelő jutalomban részesül decemberben.

Ez a jutalom duplája a tavalyinak, és az adott évre egy főre számolva 8,3 százalékos jövedelememelkedést jelent – tette hozzá.

Az MVK Zrt. csütörtök délután újabb közleményben tudatta, hogy kézhez vették a szakszervezetek sztrájkra vonatkozó bejelentését.

Ebben a szakszervezetek  továbbra sem adtak érdemi tájékoztatást a munkabeszüntetésben érintett munkavállalói körről, létszámról és a sztrájk megkezdésének pontos időpontjáról sem, ezáltal megsértették a jogszabályban előírt együttműködési kötelezettségüket, és jogellenes módon akadályozzák a munkáltatót törvényi kötelezettségei teljesítésében – közölték.

Ezért az MVK “élve a törvényben biztosított jogaival, haladéktalanul bírósághoz fordul a miskolci utasok érdekeinek védelmében, és kéri, hogy a bíróság a sztrájkjoggal való súlyos visszaélés miatt állapítsa meg a 2016. február 17. napjára meghirdetett munkabeszüntetés jogellenességét” – közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik