Belföld
habony árpád (habony árpád)

Rogán is megtagadta Habonyt

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 02. 11. 11:25

Pedig nem is őt kérdezték.

Kész Zoltán a miniszterelnöktől akarta megtudni

Milyen befolyása van Habony Árpádnak a kormányzati döntésekre?

A független képviselő visszaidézte, hogy Orbán Viktor tavaly április 21-én azt mondta, Habony Árpád semmilyen állami fizetési listán nem szerepel, ám Tarlós István főpolgármester néhány hete azt nyilatkozta,

hogy az elővárosi közlekedés finanszírozásával kapcsolatban Habony Árpád segítségével jutott megegyezésre a kormány és a főváros.

Kész Zoltán szerint ezek után kérdés, ha Habony Árpád nem áll a kormányfő vagy a kormány alkalmazásában, milyen jogon vesz részt a kormányzat és a főváros finanszírozási döntéseinek meghozatalában.

Az ember, aki ott se volt

A miniszterelnök helyett kabinetfőnöke kitérő választ adott. Rogán Antal szerint az agglomerációs közlekedés átvállalása ügyében már tavaly december 21-én megszületett a megállapodás Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester között. Ennek ő személyesen is tanúja volt.

Ennek megfelelően 2016 januárjában senkinek a közbenjárására nem volt szükség.

A kabinetfőnök válasza meglepő, mert Tarlós István december 22-én még azt jelentette be, hogy a főváros kiszáll az agglomerációs közlekedés pénzeléséből, majd január közepén a Heti Válaszban még azt is elmondta, az agglomerációs közlekedés ügyére egy fillért sem adott az állam, és az ezt tisztázó megállapodás sem született soha, a főpolgármester épp a fordulatot magyarázta Habony közvetítésével. „Örülök neki, hogy Orbán Viktor így alakította a dolgokat” – így kommentálta, hogy a kormány átveszi az agglomerációs közlekedéssel járó terheket, és úgy fogalmazott az Indexnek, hogy a miniszterelnöki főtanácsadó „pozitív, jószolgálati szerepet töltött be” az ügyben.

Fidesz.hu: “miniszterelnöki tanácsadó”

Korábban Török Gábor és Mráz Ágoston Sámuel Tarlós István autonóm, öntörvényű személyiségével, sértettségével magyarázta, és kellemetlenkedésnek, revánsnak nevezte, hogy a főpolgármester Habony Árpád szerepét méltatta az egyeztetésben Orbánnal, akinek a Figyelő szerint mára már Habony is kínos. Látványos pénzszórását a párt felső vezetése is a top három fideszes probléma közé sorolja, ezért Habony tisztázatlan szerepe a miniszterelnök mellett máig beszédtéma.

Orbán Viktor – a Kész Zoltán által idézett – vidéki fórumon gyakorlatilag megtagadta. Azt mondta, ilyen nevű embert a kormány nem foglalkoztat, nincs rajta a kifizetési listán, és nem tud azzal mit kezdeni, ha valaki a tanácsadójának képzeli magát, vagy annak nevezik az újságok. Ugyanakkor 2012. április 2-án a kormánypárt hivatalos weboldala nevezte miniszterelnöki tanácsadónak Habonyt. Aznap a Fidesz.hu így számolt be a köztársasági elnök lemondásáról.

Schmitt  Pál beszédét követően Orbán Viktor miniszterelnök társaságában a parlamenti dolgozószobájába ment, később csatlakozott hozzájuk Kövér László, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Giró-Szász András kormányszóvivő és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.