Belföld

Botrányos festménykölcsönzés: írásos figyelmeztetést kapott Baán László

habony (Array)
habony (Array)
Balog Zoltán miniszter pedig vizsgálatot rendelt el a Szépművészeti Múzeumnál.

Megírtuk korábban, hogy a Habony Árpádhoz köthető lakásban lógtak a múzeum képei, a Szerb utca 9-ben. Havi 15 ezer forintért.

Később kiderült, hogy Habony volt anyósának bérelt lakásába a törvény szerint úgy kerülhettek volna a képek, ha Balog Zoltán rábólint. De megkerülték a minisztert. A vonatkozó jogszabály egyértelműen kimondja, hogy nem muzeális intézmény műtárgykölcsönzéséhez szükség van miniszteri engedélyre, ebben az esetben viszont ez nem volt meg. A múzeum magyarázata szerint azért nem, mert a három hónapos kölcsönzési idő ezt nem tette szükségessé, csakhogy az Origo szerint a törvényben nincs szó ilyen kivételről.

Ráadásul még törvényt is módosítottak a kölcsönadás előtt, L. Simon László szerint a lépés azért volt fontos, hogy ne a raktárakban porosodjanak a műalkotások.

Az ATV híradója forgatott a képkölcsönzésről, levelet is küldtek az EMMI-nek. Ők a válaszukban azt közölték, a „miniszter az ügyben vizsgálatot rendelt el, és írásbeli figyelmeztetésben részesítette Baán László főigazgatót.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik