Belföld

Salgótarjáni választás: vörös csillag miatt áll a bál

Az 1956-os vérengzés helyszínén állították fel a Munkáspárt 2006 logóját is tartalmazó plakátot, a Fidesz és a Pofosz kiakadt.

Stilizált vörös csillag is volt azon a plakáton, amelyet a salgótarjáni December 8. téren állítottak fel, és a baloldali pártok közös jelöltjét ajánlotta a választók figyelmébe a közelgő időközi polgármester-választáson. A vörös csillag az egyik jelölő szervezet, a Munkáspárt 2006 logója, a téren viszont 1956-ban, sortűzben legalább 131-en haltak meg. Simon Tibor, a Fidesz jelöltje szerint a vörös csillagos plakát az áldozatok emlékét sérti.

A plakátot elvitték a térről, Fekete Zsolt, a baloldal közös jelöltje pedig elnézést kért – írja az Origo. Előtte a Politikai Foglyok Országos Szervezetének kezdeményezésére fekete lepellel takarták le a választási hirdetményt.

Fekete azt mondta: nem volt semmilyen szándékosság abban, hogy a December 8. térre helyezték a plakátot, de arra is kitért, hogy az ügyet szerinte a Fidesz-KDNP gerjesztette, melynek több helyi politikusa Thürmer Gyulával, a Munkáspárt vezetőjével szerepelt közös fényképen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik