Élő Belföld

Országszerte tüntettek a közoktatásért

11 városban vonultak utcára a szülők, nagyszülők, diákok és az oktatásban dolgozók.  A 24.hu folyamatosan követte az eseményeket.
  • Január elején nyílt levélben fakadt ki a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanári kara a közoktatási reformkísérletek, az ad hoc változások, a központosítás miatt. Erről itt írtunk.
  • A kifakadáshoz országszerte számos iskola csatlakozott. A Pedagógusok Szakszervezetének miskolci csoportja február 3-ra tüntetést hirdetett, majd más városok is csatlakoztak.
  • Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter látszólag visszakozott, ígéretet tett a központosítás visszafogására, a tárca „konzultációba” kezdett tankerületi fórumok formájában.
  • 11 városban tüntettek, a 24.hu tudósítói első kézből számoltak be több helyszínről.
Galéria
Fotó: Neményi Márton

Hazugsággal hangol a szakszervezeti vezető ellen a békemenetes Bencsik

Bencsik András, aki manapság a jobboldali Demokrata című lap főszerkesztője és a békemenet szervezője, roppant ízléses „apák és fiúk” vádaskodással ment neki Galló Istvánnénak, a Pedagógusok Szakszervezete elnökének.

Szerinte Gallóné, született Péter Piroska a rettegett Péter Gábor lánya, aki az ÁVO, majd az ÁVH vezetője volt. Nagy szavak ezek Bencsiktől, aki annak idején az MSZMP lapja, a Népszabadság pártélet rovatának oszlopos tagja volt, de már csak azért is hazugság, mert Gallóné 1953. november 27-én született, Péter Gábort meg már 1953. január 3-án letartóztatták, feleségét ugyancsak őrizetbe vették.

Gallóné a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: édesapja Péter Ferenc egyetemi adjunktus, Bencsik ellen pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket.

bencsik

A KDNP szerint a bukott baloldal uszítja a pedagógusokat

Sajtótájékoztatóval alapozott a délutáni tüntetésre Hollik István, a KDNP képviselője. Szerinte a kormánypártoknak a gyermekek érdeke a legfontosabb, míg a „bukott baloldal” pártpolitikai célokra használja a gyerekeket és elégedetlenséget szít közöttük.

MTI
MTI

A politikus szerint a vidéki tüntetések mögött több városban is a „bukott baloldal” képviselői állnak, és felszólította a baloldali pártokat, hogy „hagyják békén a pedagógusokat” és „ne zavarják meg a kormány kezdeményezésére az oktatásról elindult párbeszédet”.

Kedden az állami hírügynökség Soros Györggyel próbálta összemosni a tüntetőket, egy jobboldali portál cikkét idézték, mely szerint a tüntetéseket szervező egyik szervezetben benne van az a Gulyás Márton, aki korábban tagja volt a Krétakörnek, ami négy éve 35 millió forintot kapott egy Soros György által finanszírozott alapítványtól.

Késő fizetésre panaszkodnak a tanárok

Számos tanár panaszkodott az Indexnek, hogy nem kapta meg fizetését a Kliktől február 3-ig. Van, aki azt mondta: 16 éve minden hónapban legkésőbb 3-ig megkapta a bérét, más intézményből azt mondták: az utóbbi időben egyébként is rengeteg csúszás, rossz kifizetés volt, amire az intézményfenntartó úgy reagált: „tesztüzemben” működik a bérelszámoló rendszerük.

Az az összeesküvés-elmélet is felmerült, hogy „az állami gépezet így próbálja lecsökkenteni” a február 3-i tüntetések résztvevőinek létszámát, de a Klik sajtóosztálya a portálnak úgy reagált: a kollektív szerződés szerint 5-ig kell megkapniuk a tanároknak a járandóságukat, vagyis van még két és fél nap.

Jövő kedden lesz a köznevelési kerekasztal

Kedden az a hír is felröppent, hogy a minisztérium a köznevelési kerekasztalt is rászervezte a pedagógusok február 13-i tüntetésére, de Rétvári Bence, az Emmi államtitkára szerdán február 9-re jelentette be az egyeztetést.

Rétvári elmondta: a hétoldalú megbeszélésre várják a köznevelés szakmai szervezeteit, a munkavállalói érdekképviseletet, a szülők, a diákok és a munkaadók képviselőit. A kerekasztal résztvevői között szerepelnek még az állam, a fenntartó és a tudományos élet, valamint a pedagógusképzés szervei.

Az államtitkár azt mondta: a kerekasztal ülésén szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült kérdéseket megvitatni. Ugyanakkor a rendszer előnyeit is szeretnék megtartani – tette hozzá. (MTI)

Helyszínek, időpontok – itt tüntetnek szerdán

  • Békéscsaba: Városháza előtt, 17.00
  • Budaörs: Herman Ottó Általános Iskola, 16.30
  • Budapest: Szabadság tér, 17.00
  • Győr: Városház tér, 16.30
  • Hajdúszoboszló: Kálvin tér, 16.30
  • Miskolc: Herman Ottó Gimnázium sportcsarnoka, 16.30
  • Pécs: 48-as tér, 17.00
  • Sopron: Széchenyi tér, 17.30
  • Szeged: Klik szegedi tankerületének Kálvária sgt.-i épülete, 17.30
  • Szombathely: Borostyánkő áruház előtt, 17.00
  • Veszprém: Szabadság tér, 18.00
Olvasói sztorik