Belföld

Nem hagyják magukat: tüntetést szerveznek a lázadó tanárok

tanár (Array)
tanár (Array)

Fogadóóra címmel a Herman ­Ottó Gimnázium tantestületét és követeléseit támogató demonstrációt szervez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) helyi csoportja február 3-ra Miskolcon – írja a Népszabadság. Mivel a köznevelési törvény szerint a diákoknak és a tanároknak is kötelező 16 óráig bent maradniuk az iskolában, délután fél ötre hirdetik a fáklyás felvonulás kezdetét. A menet az iskola tornatermétől indul a városháza elé, majd a Hősök terére, ahol felolvassák követeléseiket.

A miskolci gimnázium tanári kara január 6-án juttatta el nyílt levelét a sajtóhoz – természetesen miután azt postázták az oktatásügy vezetőinek, akik azonban válasz nélkül hagyták a segélykiáltást. A pedagógusok szerint a gyerekek, így az ország jövője veszélyben van többek között a meggondolatlan kísérletezések, a reformdömping, a hirtelen változtatások miatt. A miskolci intézmény kezdeményezéséhez azóta számos iskola csatlakozott.

Látnunk kell, hogy a humántárcánál az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra és a kultúra egyaránt mostohagyerek. Az egyedüli „kiskedvenc” a sport. Erre az egyre jut forrás. Amit a hermanosok az iskolákról leírtak a levelükben, az csak a jéghegy csúcsa, ennél sokkal nagyobb a baj, amit nem lehet hirtelen jött ígéretekkel elfedni

– mondta el a lapnak Csabalik Zsuzsa, a PSZ miskolci titkárhelyettese.

A tüntetéshez a PSZ mellett több más szakszervezet, az Autonómok, a zeneművészek és a PDSZ is csatlakozott, de tárgyalnak a vasutas- és közlekedési szakszervezetekkel is.  A fáklyás felvonulásra tanárokat, diákokat, szülőket és nagyszülőket is várnak.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik