Belföld

Már márciusban szabadon engedhetik az egyik legkegyetlenebb magyar bűnözőt

Bene László és Donászi Aladár pénzszállítókat rabolt, közben több emberrel végzett.

Már márciusban szabadulhat a magyar kriminalisztika egyik legkegyetlenebb bűnözője, a szegedi Csillag börtönben raboskodó Bene László – írja a Délmagyarország. A most 66 éves férfit és társát, Donászi Aladárt 1994-ben fogták el, két évvel azután, hogy megpróbálták kirabolni a budai Skála áruház pénzszállító autóját. A rablás során Donászi – aki korábban Győrben egy szolgálaton kívüli rendőrt is megölt – halántékon lőtte a 23 éves kocsikísérőt, aki belehalt sérüléseibe.

Bene és Donászi még ugyancsak 1992-ben „lőgyakorlatot” tartott egy erdőben, amikor két vadász felfigyelt rájuk. A lebukástól tartva mindkettejüket megölték. Ezután még több fegyveres rablást is elkövettek elfogásukig, 1996-ban pedig életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték őket.

A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést viszont csak 1999-ben vezették be Magyarországon, Bene büntetése így csak 25 év szabadságvesztést jelentett, de húsz év után feltételes szabadlábra bocsátható. A húsz év még 2014 tavaszán telt le, de akkor sem Bene magatartása, sem személyes meghallgatása nem győzte meg a bíróságot arról, hogy a férfit szabadon engedjék. 2019-ben mindenképpen szabadon kell engedni, bár 2008-ban még azt nyilatkozta: ha újrakezdhetné, ugyanezt csinálná.

Donászi Aladár szabadon engedése viszont már soha nem lesz aktuális: ő 2001-ben a rácsok mögött öngyilkos lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik