Belföld

A kormány sem tud csodát tenni a kenyérrel

Változtatnának a minőségi előírásokon, de az elnevezések megváltoztatásával könnyen ki lehet játszani a szabályozást.

Javítana a kenyér minőségén az agrártárca – a nemrég nyilvánosságra került rendelettervezet szigorítana a Magyar Élelmiszerkönyvön, változtatna az összetevőkön, több rostot tenne kötelezővé és visszafogná a sótartalmat. Az intézkedés elvileg azokat a pékségeket szorítaná vissza, amelyek élesztővel és adalékanyagokkal operálnak.

Az ipari gyártók, és a városi pékségek nagy része is élesztőt vagy más kovászpótlókat kevernek a tésztába, hogy felgyorsítsák a kelesztési folyamatot – írja a HVG.hu. Ez nem ördögtől való, csak az adalékanyagok mennyiségével van baj. A rendes kovász hosszabb eltarthatóságot, karakteresebb ízt eredményez, arról nem is beszélve, hogy a kovászos kenyér könnyebben emészthető, míg a sok élesztő puffaszt.

Csodát a módosítási tervezet sem fog tenni, egyszerű lesz kijátszani a szabályozást, ha valamilyen fantázianevet ragasztanak a „kenyér” szó elé.  De ahhoz, hogy valamit rozskenyérnek hívjanak, az eddigi 30 helyett 60 százalék rozslisztet lesz kötelező beletenni, a teljes kiőrlésű kenyérnek pedig legalább 50 százalékban héjas búzából készült lisztet kell tartalmaznia.

A Magyar Élelmiszerkönyv definícióinak csak akkor kötelező megfelelni, ha az abban szereplő elnevezéseket használják, ugyanakkor az albán pékek nem is árulnak kenyeret, vekninek vagy bucinak hívják a terméküket. „Senkinek sem lehet megtiltani, hogy újdonságot gyártson, ha az ízlik a vevőknek” – mondta a Nébih illetékes igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik