Belföld

Adatokat adott ki az MVH embere, két év két hónapot kapott

A nő egy megbízhatósági vizsgálaton bukott meg januárban.

Gyorsított eljárásban bíróság elé állítottak egy 46 éves budapesti nőt, aki a vád szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kormánytisztviselőjeként  pénzért cserébe jogosulatlanul kért le adatokat a hivatal nyilvántartásából. Két év két hónap végrehajtandó börtönbüntetés – ennyivel sújtották, emellett öt évre eltiltották a köztisztviselői hivatás gyakorlásától. Hivatali vesztegetés kötelességszegéssel elkövetett bűntettében találták bűnösnek.

A nő egy megbízhatósági vizsgálaton bukott meg januárban. Egy  V. kerületi kávézóban – egy előre egyeztetett találkozón – arra kérte az NVSZ embere a vádlottat, hogy nézzen bele az MVH számítógépes adatbázisába és tudja meg, hogy egy elhunyt gazdálkodó tulajdonában lévő földterület után milyen összegű területalapú támogatás jár.  Azt mondta, azért van szüksége az információra, mert az örökös nagyobb összeggel tartozik neki, ezért komoly anyagi érdeke fűződik az adatok kiadásához. A vádlott 250 ezer forintot kért azért, hogy segítsen.

Ezután a nő másnap megnyitotta az MVH informatikai rendszerét, és megnézte a kért adatokat. Még aznap találkozóra hívta az NVSZ munkatársát és átadta neki a kért információkat, cserébe pedig megkapta a pénzt, amelyet megszámolt és eltett. Ezután csaptak le rá.

Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős – tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség kedden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik