Belföld

Orbánt nyílt levélben emlékeztetik a Magyarok Főnixére

Bíznak abban, hogy a kormánynak nem csak a szavak szintjén fontos a keresztény Európát védők hősiessége.

A Szigetvári Emberekért Egyesület elnöke írt nyílt levelet a miniszterelnöknek. Varga Zoltán egy kis történelmi kitekintővel nyit, mivel Magyarország és Szigetvár

idén ünnepli 450 éves évfordulóját annak, hogy 1566-ban Zrínyi Miklós, a szigetvári hős beírta magát Európa történelmébe, azzal, hogy Sziget várkapitányaként 2500 magyar és horvát katonával megállította Szulejmán szultán százezres seregét. A legnagyobb török szultán nem érhette meg a vár elfoglalását: az ostrom vége előtt elhunyt. Zrínyi több mint egy hónapig tartó ádáz ostrom ellenére a megadás helyett a végsőkig való küzdelmet választotta: szeptember hetedikén hajnalban a belső várba visszahúzódó 200 katonája élén kitört a várból, a Magyarok Főnixe ezzel adott egész az egész világnak példát áldozatos hazaszeretetből.

A nyílt levél felidézi, hogy a Leghősiesebb Város polgárai az is szeretnék méltóképpen ünnepelni, hogy Szigetvár 50 éve lett város. Örültek annak, hogy fél éve a kormány döntött a vár felújításáról, később pedig célul tűzte ki Zrínyi Miklós és a szigetvári hősök példaértékű helytállásának népszerűsítését, és az idei évet „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” emlékévvé nyilvánította.

A Szigetvári Emberekért Egyesület elnöke levelében ugyanakkor hangot ad aggodalmának, mert sem a vár felújításának, sem az emlékévnek nem ismert a pénzügyi kerete.

Terveket ezidáig kizárólag Szigetvár városa készíttetett saját költségén a Magyar Állam tulajdonában lévő vár felújítására vonatkozóan, de a tulajdonosi szándékok jelenleg sem ismertek, az idő pedig egyre fogy, miközben az építés időigényes tevékenysége mellett még állami engedélyezési procedúrák, közbeszerzések, és egyéb bürokratikus küzdelmek sora vár ránk ahhoz, hogy minden hazaszerető hazánkfia és minket megtisztelő külföldi vendég egy megújult várban ünnepelhesse velünk Zrínyi és katonáinak óriás gránit oszlopként magasodó hősiességét.

Varga Zoltán emlékeztet rá, hogy a török fejlesztési elképzeléseket megismerve (új minaret építése), a Szigetvárral kapcsolatos híreket olvasva úgy tűnhet, a törököknek fontosabb az évforduló, mint Magyarországnak, pedig a szigetváriak bíznak abban, hogy a kormánynak nem csak a szavak szintjén fontos a keresztény Európát védő Zrínyi Miklós emléke,

és még az idei emlékév szeptemberi csúcsáig – Áder János magyar, Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szigetvári látogatásáig – elkészül a szigetvári vár falainak felújítása, az északi kazamatasoron még az első Orbán-kormány idején elindult, majd félbemaradt fejlesztés befejezése, és egy Zrínyi-terem valamint egy keresztény kápolna épül a várban.

A szigetváriaknak kiemelkedően fontos, hogy méltóképpen tudjanak emlékezni a Magyarok Főnixére és bátor katonáira, ezért fontos lenne mielőbb tudniuk, számíthatunk-e, ha igen, milyen mértékben kormányzati támogatásra a rendezvények megszervezéséhez, vagy csak egy hátrányos helyzetű, alulfinanszírozott vidéki kisváros szerény eszközeivel számolhatnak, amikor az érdeklődő magyaroknak és államfői szintű külföldi vendégeknek programokat terveznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik