Belföld

Minaretet építenének Szigetvárra a törökök, engedélyük egyelőre nincsen

Komplett minaret-épülettervekkel lepte meg karácsony előtt Szigetvár vezetését Sakir Fakili budapesti török nagykövet. A Török Köztársaság többek között egy új minarettel emelné a várostrom 450. évfordulója alkalmából tervezett államfői találkozó fényét. Bár a magyar kormányzat állítólag már rég rábólintott a tervre, hivatalosan hónapok óta nem nyilatkozik senki, hogy kezdhetik-e építeni a törökök a dzsámi mellett tornyot is – írta meg az Index.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Szigetvár idén ünnepli Zrínyi kirohanásának 450. évfordulóját, amelyre meghívták a Recep Tayyip Erdogan török államfőt és Koinda Grabar-Kitarovic horvát elnököt is. A portál információi szerint a nagyszabású diplomáciai eseményen a szerb elnök is tiszteletét teszi.

A Szigetvár melletti szőlőhegyen néhány hónapja találták meg annak a síremléknek (türbének) a maradványait, amelyről feltételezik, hogy az Oszmán Birodalom egyik legfontosabb uralkodójának, I. Szulejmánnak földi maradványait rejti.

Hosszas előkészítés, nulla eredmény

Az emlékév előkészítése már tavaly nyáron elkezdődött, a szigetvári vár felkerült a Nemzeti Várprogram beruházási listájának első helyére, azóta azonban a munkálatok még nem kezdődtek el. Sőt: a finanszírozásról sem született döntés.

A magyar toporgással szemben a török fél nagy energiákkal vetette vele magát az emlékévbe, hathatós anyagi segítségük révén tárták fel a türbét és az első török alapítású magyar települést. Szorgalmazták a dzsámi eredeti formájának helyreállítását, és azt is kitalálták, hogy a több mint háromszáz éve leomlott, csonka minaretet is felépítenék teljes magasságában. Fakili nagykövet december 21-én vett részt a szigetvári önkormányzat épületében megtartott tervtanácsi ülésen, itt jelezte is, hogy szívesen venné, ha elindulnának a beruházások.

A portál úgy tudja, hogy a török fél hónapokkal ezelőtt L. Simon László miniszterelnökségi államtitkárral tárgyalt, és tőle kapott szóbeli ígéretet a beruházás koncepciójának támogatására, és a szükséges engedélyek megadására. A miniszterelnökségi államtitkár ezt nem erősítette meg, csak annyit tett hozzá, hogy a kormány az örökségvédelmi kérdésben még nem döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik