Belföld

Mérgezési őrület tombol Magyarországon, hullanak a védett állatok

rufus-solyom(960x640)(2).jpg (rufus sólyom)
rufus-solyom(960x640)(2).jpg (rufus sólyom)

Mérgezési őrületről beszélt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) képviselője a Magyar Nemzetnek. A lap csütörtöki számában megjelent cikkben emlékeztetnek: bár az évből még csak három hét telt el, már most majdnem annyi védett madarat mérgeztek meg Magyarországon, mint tavaly egész évben.

Az MME elképesztő adatokról számolt be a lapnak: eddig három megyében észleltek szándékos, ragadozók ellen irányuló mérgezést, eddig negyven egerészölyv, kilenc holló, egy macskabagoly, hét róka, egy kutya és egy macska pusztult el.

A legutóbbi, természeti katasztrófát előidéző mérgezésről a 24.hu is beszámolt: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, a Nagydém melletti gyepterületen találtak elhullott, védett állatokat. Hasonlóan súlyos esetre az utóbbi húsz évben nem volt példa hazánkban, a mérgezés hónapok óta tarthat.  Szinai Péter, a nemzeti park igazgatóságának zoológiai és ökológiai szakreferense szerint az állatok borzasztó kínszenvedések közepette múltak ki,

az sem kizárt, hogy a méreg az emberi szervezetbe is bekerül kilőtt, de már mérgezett állatok elfogyasztásával.

A szakember szerint a legnagyobb számban elhullott egerészölyv, sem vadgazdálkodási, sem más jellegű kárt nem okoz, túlnyomórészt pockokkal táplálkozik. Az elmúlt húsz évben több hasonló eset is történt, jogerős ítélet azonban egyetlen esetben sem született – a bizonyításhoz ugyanis tetten kellene érni a mérgezőt.

Sátori Ágnes állatorvos, terapeuta szerint egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az, aki képes állatokat bántalmazni, előbb vagy utóbb emberekkel szemben is hasonlóan fog fellépni. A terapeuta kiemelte, más országokban éppen emiatt összehangolt nyomozás keretében vizsgálják az állat és ember ellen elkövetett bűncselekményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik