Belföld
Budapest, 2016. január 21.
Pityinger László nyilatkozik a sajtónak perének tárgyalása után a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosóján 2016. január 21-én. A bíróság elsõ fokon felmentette az Orbán Viktor miniszterelnök hungarocellbõl készült szobrának ledöntésével kapcsolatban garázdaság miatt emelt vád alól a Dopeman néven ismert rapénekest.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Felmentették Dopemant, aki belerúgott a hungarocell-Orbánba

24.hu
24.hu

2016. 01. 21. 10:10

Pityinger Lászlót garázdasággal vádolták. "Most így kapom a PR-t, nekem minden PR jó" - mondta az ítélethirdetés után. A "meccsnek" még nincs vége, az ügy másodfokon folytatódik.

Felmentették Pityinger Lászlót garázdaság vádja alól. Erről csütörtökön döntött a Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon.

A vád szerint a kormányfő hungarocellből készült szobrát 2013 szeptemberében az I. kerületi Clark Ádám téren egy ellenzéki demonstráción döntötték le, majd amikor a fej letört, Dopeman – aki a rendezvény műsorvezetője volt – egyszer belerúgott. Ezek után a szobor maradványaiból a jelenlévők darabokat vágtak le, késsel szurkálták. A tényállás tartalmazza azt is, hogy a tüntetésen a vádlott a Himnuszt trágár szavakkal megszakítva adta elő.

Megbotránkoztak a tévé előtt, feljelentést tettek

Az eljárás magánszemélyek feljelentésére indult, akik az eseményről szóló televíziós tudósítások után felháborodva fordultak a hatóságokhoz.

A büntetőper korábbi tárgyalásain több feljelentő is tanúként elmondta: benne és környezetében is megbotránkozást keltettek az események, amelyek a Sztálin-szobor 1956-os forradalom idején történt ledöntését és a hatalom elleni erőszakos fellépést szimbolizálták számukra. Kérdésre válaszolva többen is azt állították,  hogy más hasonló ügyekben nem tettek feljelentést, mert azok szerintük nem érték el az “ingerküszöböt”.

Pityinger László az eljárás alatt véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva mindvégig tagadta bűnösségét. Emlékeztetett arra, hogy a történtek után nyilvánosan elnézést kért mindazoktól, akiknek az ízlését, érzéseit megsértette. A vádbeli demonstrációt politikai performansznak nevezte, amelynek szerinte az egyik fontos üzenete az volt, hogy kifigurázzák, kritizálják a “jelenlegi rendszer bálványimádó jellegét, a miniszterelnök bálvánnyá válását”.

Az előző tárgyaláson perbeszédében az ügyész közérdekű munka kiszabását kérte garázdaság miatt, a védők viszont felmentést indítványoztak.

A bíró szerint ez kevés volt, hogy garázdaság legyen

Csütörtökön a bíró a szóbeli indoklásban elmondta, hogy a rendőri biztosítás mellett lezajlott rendezvényen a rendelkezésre álló információk szerint senki nem botránkozott meg. A demonstrációt eleve úgy készítették elő, hogy ledöntik a miniszterelnök szobrát, amelyet előzetesen több helyen meggyengítettek, hogy darabokra törjön. Az viszont már nem volt előre megszervezve, hogy a szobor feje a csaknem tíz méterre álló Dopeman elé guruljon, aki abba egyszer belerúgott.

A bíró kiemelte: az ügyben az eldöntendő jogkérdés az volt, hogy megvalósult-e a vádban szereplő, nagy nyilvánosság előtt elkövetett garázdaság bűncselekménye. A büntető törvénykönyv szerint az követ el garázdaságot, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Büntetése minősített esetben – például ha nyilvános rendezvényen követik el – akár három év is lehet.

A bíró szóbeli indoklásában rámutatott: a garázdaság megállapításához az szükséges, hogy a három tényállási elem egyszerre álljon fenn, ám jelen ügyben ebből kettő hiányzott.

A szobor rendeltetése eleve az volt, hogy ledöntsék, anyagi értékkel már nem bírt, így a vádlott cselekménye nem tekinthető erőszakosnak. A kihívóan közösségellenes, társadalmi együttélés szabályait közvetlenül és durván sértő magatartás megállapításához pedig hiányzott a tudatosság. A vádlott egyetlen spontán, átgondolatlan cselekedete nem elegendő a garázdaság megállapításához – fejtegette a bíró.

A szóbeli indoklás kitért arra, hogy tanúvallomásában több feljelentő is megbotránkoztatónak, riadalmat keltőnek érezte az eseménysort a médiában közölt tudósítások alapján.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a tanúk sokszor pontatlanul emlékeztek az eseménysorra. Továbbá úgy vélekedett: a törvényalkotónak nem lehetett célja, hogy a garázdaság helyszínén jelen sem lévő, arról akár jóval később, a médiából vagy az internetről értesülő emberek reakciói is megalapozzák a garázdaság megállapítását.

A Himnusz trágár szavak kíséretében történő előadásával kapcsolatban a bíró azt emelte ki: e miatt nemzeti jelkép megsértésének gyanújával indult már eljárás, ám azt 2014-ben maga az ügyészség szüntette meg. Szóbeli indoklásában hangsúlyozta: kizárólag csak a büntetőjogi kérdésről, a vádban foglalt garázdaságról, a vádlott büntetőjogi felelősségéről foglalt állást, arról nem, hogy a jó ízlés határain belül maradt-e a cselekmény. Hozzáfűzte, hogy a történtek alapján esetleg felmerülhet a becsületsértés, annak viszont az a feltétele, hogy az e miatti büntetőeljárást maga az érintett kezdeményezze, ebben az ügyben tehát az, akit a szobor ábrázolt.

Pillanat szülte fricska volt

A történtekről Dopeman egy korábbi tárgyaláson azt mondta: pillanat szülte fricska volt, hogy amikor elé gurult a fej, akkor a kormányfő kedvenc sportjára gondolva “lábbal megállította, majd odébb passzolta”.

Dopeman  az ítélethirdetés után televíziós kamerák gyűrűjében arról beszélt: az ország tehet arról, hogy versenytárs nélküli “figurát csinált” a kormányfőből, aki így “leuralja” környezetét. Úgy fogalmazott, a “feljelentősdi” egy rossz magyar szokás, a rendőrség és az ügyészség kiszolgálta a politikai igényeket és megpróbált belőle köztörvényes bűnözőt csinálni egy bagatell ügy miatt, ám a bíróság igazságos, jogállami döntést hozott.
“Most így kapom a PR-t, nekem minden PR jó” – fűzte hozzá az egyik kereskedelmi tévének nyilatkozva a rapénekes.

Nem jogerős

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész fellebbezett, így az nem jogerős, a büntetőper másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.