Belföld

Embercsempész-hálózat tagjai ellen emeltek vádat

24.hu
24.hu

2016. 01. 20. 09:26

Bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt emeltek vádat – egyebek mellett – egy embercsempész-hálózat tizenhat tagja ellen Bács-Kiskun megyében. Nyolc külföldit és nyolc magyart állítanak bíróság elé hamarosan.

A 48 éves, Budapesten élő szír-magyar kettős állampolgár férfi – az ügy elsőrendű vádlottja – négy szerb, két szír, egy tunéziai és nyolc magyar társával együtt 2013 májusától 2013 novembere végéig volt tagja egy hosszabb ideje működő nemzetközi embercsempész-szervezetnek. A kettős állampolgár volt a hierarchikusan felépülő szervezet magyarországi csoportjának irányítója. Az ő feladatai közé tartozott a Szerbiából a magyar államhatáron engedély nélkül átléptetett csoportok Budapestre szállításának és elszállásolásának, majd más schengeni államba juttatásának megszervezése és lebonyolítása.  Ehhez Budapesten lakást, az utazáshoz pedig kisbuszt bérelt.

Magyar társai voltak a szállítók, de akadt közöttük, aki a kettős állampolgárságú férfi bizalmasaként a szervezésben is részt vett. Két szerb vádlott kísérte át a Törökország felől Görögországon át érkező csoportokat Magyarország területére a zöld határon keresztül, ahol már a továbbszállításukat végző társaik várták őket. A szerb – úgynevezett „sétáltató” – vádlottak munkáját az ügy másik két szerb vádlottja, a szervezet szerb csoportjának vezetői irányították.

A banda tagjai kaptak “munkatelefont”, amelyekben rendszeresen cserélgették a SIM kártyát. A sikeres csempészésért járó összegeket az elsőrendű vádlottnak utalta át a bűnszervezet “magasabb szintű vezetése”. Ha az úti cél Ausztria volt, ügyfelenként 200, ha Németország, 300 eurót kaptak. Ebből a csoport vezetője – az elsőrendű vádlott – 100 illetve 150 eurót fizetett ki a sofőröknek.

A tunéziai vádlott a magyarországi befogadó állomásokon tartózkodó csoportok Nyugat-Európába juttatását szervezte, amihez esetenként az elsőrendű vádlott által irányított csoport közreműködését is igénybe vette. A banda 2013. november 30-ig legalább tizenöt alkalommal szállított tovább a fenti módon embereket külföldre. Eközben volt olyan sofőr, aki a rendőri igazoltatás alatt máltai diplomata útlevéllel igazolta magát.

Az ügyészség tizenegy vádlottat folytatólagosan, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja, amelyre a törvény 2-16 év fegyházbüntetés kiszabását engedi.  További öt társukat az embercsempészés enyhébb formájával, illetve közokirat-hamisítás bűntettével állítják bíróság elé. Ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság dönt majd.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.