Belföld

Áfacsalás: februárban zárulhat a nyomozás

33 gyanúsítottat vettek elő, szocialista szál is előkerült a történetben.

Február elején zárhatja le a nyomozást a NAV a több külföldi céget érintő, mintegy 18 milliárd forintnyi kárt okozó áfacsalás-sorozat ügyében – írja a Magyar Idők.

A kormánypárti lap kitér arra, hogy a szövevényes ügyben felbukkant az amerikai érdekeltségbe tartozó Bunge Zrt., valamint a szocialistákkal bizalmas viszonyt ápoló, furcsa körülmények között meghalt Welsz Tamás neve is. Igaz, később kifejtik, hogy a Bunge – mely az amerikai kitiltási botrány miatt került a figyelem középpontjába – az áfacsalások ellen lépett fel, bejelentéseket tett az adóhatóságnál és konkrét áfacsalási sémát is felvázolt, termékeket, gazdasági társaságokat megnevezve, szállítóleveleket és számlákat mellékelve.

Az „áfamaffia”-ügynek 33 gyanúsítottja van. Egy magyar és szlovák cégeket magába foglaló hálózaton belül közel 400 ezer tonna napraforgó- és repcemagot utaztattak meg, többnyire csak papíron, de az áfát nem felejtették el visszaigényelni a fiktív ügyletek után.

Az ügy felgöngyölítését az adócsaló maffia egyik kiugrott tagja, Dömény Zoltán felvidéki vállalkozó is segíthette, akinek üzleteihez egy korábbi Index-cikk szerint Welsz Tamás biztosított politikai hátteret. A nagymegyeri vállalkozó feljegyzései szerint az MSZP pártkasszájába is került áfacsalásból származó pénz. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik