Belföld

Úgy pingpongoznak a véres Fogásszal, mintha labda lenne

rohac (jozef rohác, jozef rohac, fenyő-ügy, fenyő-gyilkosság, fenyő jános, )
rohac (jozef rohác, jozef rohac, fenyő-ügy, fenyő-gyilkosság, fenyő jános, )
Senki sem kommentálta, pedig miniszteri engedély kellett hozzá: a legendás robbantó-gyilkos Jozef Roháčot kiadtuk a szlovákoknak.

Hat ember haláláért kéne itthon felelnie Jozef Roháčnak, mégis kiadta Magyarország Szlovákiának – írja az Mno.hu. A szlovákok ugyanis Jozef Hamala megölésével vádolják. Hamalát 1998-ban intézte el két fejlövéssel, a férfi Roháč bandájának volt a vezetője. A holttestét egy Brnóhoz közeli erdőben találták meg a magyar, cseh és szlovák rendőrök összehangolt munkája során. Az azonosításban segítettek a magyarok, DNS-mintát szolgáltattak.

Hamalának nem kis szerepe volt az Aranykéz utcai robbantásban, amiben négyen haltak meg. Hamala egy lopott magyar személyibe ragasztotta a fotóját, így vette meg 1997-ben győrben azt a Polski Fiatot, amit 1998 nyarán a fővárosban a levegőbe röpítettek. Megvárták, hogy az olajügyekben vallomást tevő Boros Tamás a kocsihoz érjen, Roháč felhívta telefonon, majd detonálták a 4,5 kilogramm TNT-nek megfelelő robbanóanyagot.

Hamari Hamala

Hamalát nagyon hamar összefüggésbe hozták a járókelők halálát is okozó merénylettel. Őt a banda jó ideig Brno környékén bújtatta, aztán inkább jobbnak látták likvidálni. Ezt végezhette be Roháč, akit itthon Boros megölése mellett Domák Ferenc és Fenyő János meggyilkolásával is vádolnak. Az Aranykéz utcai merénylet és a Fenyő-gyilkosság ügyét összevontan kezeli a bíróság, de várhatóan csatolják majd a Domák-ügyet is. Roháč vádlott-társa Portik Tamás, akit még Prisztás József megöletésével is vádolnak.

Kiderült, hogy Magyarország ideiglenesen már kiadta egyszer Roháčot Szlovákiának. Besztercebányán tárgyalták a Sykora-klán bűnbanda ügyét, pontosabban az azt vezető Róbert Lalisét. Roháč itt is vádlott. A Sykora-klán gyilkosságok sorozatát követte el, mígnem a vezetőjét is megölték 1997-ben, ekkor vette át négy alvezér a szerepét, köztük Lalis. Ő idővel kiemelkedett és újabb gyilkosságokat vezényelt le.

Kiadatást kiadatásra

Roháč a Sykora-ügyben kérte, hogy távollétében folytassák le az eljárást, ezért visszahozták Magyarországra. Azonban igazságügyi miniszteri engedéllyel most megint Szlovákiába került, merthogy nálunk is működik az a rendszer, hogy a vádlott távollétében is lefolytatható az eljárás. A lap szerint senki sem kommentálta a mostani kiadatást.

A Patkányként és Fogászként is ismert Roháč annak idején a szlovák titkosszolgálattal is jó kapcsolatot ápolt, őt Prágában fogták el 2008 őszén. 2009 februárjában hozták Magyarországra. A gyanú szerint 1997-ben bombával akarta Seres Zoltánt megölni, de a célpont kocsijának alváza alumíniumból volt, így a szerkezet lepottyant róla. Az ügy közben elévült, Roháčot szabadon engedték, majd az Aranykéz utcai robbantás miatt megint körözni kezdték. Ezúttal a szlovák rendőrök fogták el, azóta nálunk ül előzetesben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik