Belföld

Készül a kormány a New York Times elleni perre

A lap szerint magyar börtönőr bántalmazott egy szír nőt, a kormány szerint ez nem történhetett meg.

Jogi lépéseket tervez a kormány a The New York Times ellen, ha az amerikai lap rövid időn belül nem tesz eleget a kormány helyreigazítási kérelmének – mondta a Magyar Időknek Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A New York Timesban az jelent meg, hogy egy magyar börtönőr bántalmazott egy szír nőt, mert az elutasította a közeledését. A büntetés-végrehajtás és a kormány szerint ez nem is történhetett meg, mert a magyar bv-intézetekben kizárólag felnőtt férfiak vannak idegenrendészeti őrizetben, nőkkel a hazai börtönőrök nem kerülhettek kapcsolatba.

Ifjabb Lomnici Zoltán jogász, a CÖF szóvivője azt mondta: az Egyesült Államok jogrendjében nincs sajtó-helyreigazítás, ha a lap saját elhatározásából nem teszi ezt meg, polgári peres eljárást vagy büntetőügyet lehet indítani, melynek során az újságírónak igazolnia kell a cikkben megfogalmazott állításokat.

A magyar kormány szerint a New York Times-tól eddig nem érkezett válasz a helyreigazítással kapcsolatos megkeresésre, a cikk szerzője pedig közölte: kitart a leírtak mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik