Belföld

Menekültek megerőszakolása – kitart cikke mellett a New York Times újságírója

A menedékkérőkkel kapcsolatba került magyar orvos szerint kevésbé valószínű, hogy a rendőrök szexuálisan zaklatnák a nőket, mert rettegnek a betegségektől.

A hét végén cikket közölt a New York Times az Európába érkező menekült nőket érő szexuális erőszakról. Az egyik történet szerint egy magyar hivatalos személy eszméletlenre vert egy szíriai nőt, amiért az visszautasította a közeledését. A magyar kormány szerint a New York Times le akarja járatni hazánkat, tagadták, hogy a lap által leírtak megtörténhettek volna.

A cikk szerzője, Katrin Bennhold a VS megkeresésére azt írta: a történetről az áldozat lánytestvére számolt be, aki szemtanú volt. Azt nem tudta megmondani, hogy a nőt pontosan hol és mikor verték meg, és hozzátette: a muszlim nők nehezen nyílnak meg, mert félnek, hogy ha az ehhez hasonló történeket kiderülnek, a környezetük könnyűvérűnek bélyegzi őket. Az újságírónő azt írta: a történetet nem tudta leellenőrizni, de hozzátette, hogy a menedékkérő nők legtöbbször a magyar, szerb és macedón hatóságokra panaszkodtak, akik megverték, kirabolták őket. A rendőrök napszaktól függetlenül besétáltak azokba a helyiségekbe, ahol a nőket szállásolták el, olyan környezetet teremtettek, hogy félelemérzet alakult ki a nőkben – közölte Bennhold.

A New York Times cikkében az áll, hogy a szíriai nő magyarországi bántalmazója börtönőr volt, a BVOP viszont közölte, hogy a cikkben megfogalmazott vád azért sem történhetett meg, mert a büntetés-végrehajtás intézeteiben csak férfiakat helyeznek idegenrendészeti őrizetbe. A nők és gyerekek esetén a rendőrség folytatja le az idegenrendészeti eljárást, a VS őket is megkereste, de egyelőre nem érkezett válasz. A Központi Nyomozó Főügyészség ilyen ügyben nem kapott bejelentést, de azt is közölték, hogy ennyi információból nagyon nehéz beazonosítani egy eljárást. A kormányzati tájékoztatási központ szerint lejáratásról van szó, „bizonyos érdekcsoportoknak nem tetszik Magyarország határozott fellépése”, a kormánypárti Magyar Idők által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő pedig úgy fogalmazott, hogy a bevándorlók „gyakran hazugságokat találnak ki, hogy elkerüljék a kiutasítást”.

Mogyorosi Judit, aki a Migration Aid szervezésében többek között a Keleti pályaudvarnál nyújtott segítséget a menedékkérőknek, azt mondta: szexuális erőszakra utaló jeleket nem látott az általa ellátott embereken, bár ez nem jelenti azt, hogy ilyesmi ne fordulhatott volna elő. Ugyanakkor szerinte azért kevésbé valószínű a szexuális bántalmazás, mert tapasztalatai szerint a magyar rendőrök rettegtek a különböző betegségükön, szálláshelyükön még az ebola tüneteit tartalmazó plakátot is kiragasztottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik