Belföld

Iszlamisták törtek fel egy magyar fesztiválhonlapot

Palesztin- és arabpárti szöveggel és zenével fogadja az embert a Rockmaraton honlapja, amit hekkerek törhettek fel hétfőre virradóra.

Olvasónktól kapott tipp után kukkantottunk rá a Rockmaraton fesztivál honlapjára hétfő reggel, és nagy meglepetésünkre minimális metáltartalmat találtunk. Ehelyett a békés szemlélőt egy palesztin- és arabpárti üzenet és hangulatfokozó zene fogadja, szóval

a Rockmaraton honlapját feltörték.

Sokáig így nézett ki a honlap, amit azóta helyreállítottak:

Forrás: Rockmaraton.hu
Forrás: Rockmaraton.hu

Azt írják, az El Moujahidin nevű csoport áll a hekkelés mögött, aminek célja Hamza Bendelladj ki- és Palesztina felszabadítása. Szeretnék, ha megértenék a kormányok, mi zajlik Palesztinában, és azzal fenyegetnek, folytatni fogják a honlapok feltörését, hogy terjesszék az üzenetüket. Például ezt:

Nem fogadjuk el a muszlimok megölését mindenhol, hagyd abba a gyilkolást, USA

A végén azért megtudjuk, algériai csoport áll a háttérben, illedelmesen be is mutatkoznak, mellékelve egy Twitter– és egy Facebook-fiókot (az utóbbi nem érhető el már).

Olvasónk szerint egy baranyai szerverparkot törtek fel, így az Aljas Kúszóbabétól a SanDisk honlapjáig rengeteg oldalt feltörtek. Több oldalt már sikerült helyreállítani.

Hekkerek vs. Magyarország

Legutóbb szeptember 14-én érkezett hír arról, hogy marokkói hekkerek támadtak magyar honlapra. Akkor azért törték fel a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ oldalát, hogy ezzel üzenjenek Magyarországnak: ne verjék meg a szír menekülteket. Akkor egy sínen fekvő menekült és egy fölé tornyosuló gumibotos rendőr képével illusztrálták ezt.

A mostani hekkercsoport a YouTube-on is vezet csatornát, ahol a hekkeléseikkel büszkélkednek, híradásokat idézve. Itt egy kis wisconsini regionális reptér honlapjának feltöréséről van szó.

A 2000 óta megtartott Rockmaratont amúgy idén is megszervezik, egy bevált fesztiválhelyszínen, a dunaújvárosi Szalki-szigeten tartják majd július 8-17. között a Facebook-esemény oldala szerint. Jó hír a mostani rossz hírek után, hogy fellép a német Varg metálegyüttes.

Nem ez az első alkalom, hogy feltörték a Rockmaraton szerverét: egy 2006-os hírt találtunk, amiben szerepel, hogy egy török hekker cibálta a honlapot. Az illető terrorizmusellenes szöveget helyezett el, még a szervezők hozzáférését is letiltotta.

Frissítés: a szervezők válasza

Varga Zoltán szervező válaszolt kérdéseinkre. Tömören annyit közölt, hogy vasárnap észlelték a támadást, amikor az megtörtént és maximum egy napig volt így az oldal, hétfő reggel egyből helyreállították. Ő is megerősítette, hogy a szervert érte támadás, nem célzottan a Rockmaraton.hu-t. Feljelentést nem tesznek, annak nem lenne értelme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik