Belföld

Nyomozás indult az Anonymous-videó miatt

Állítólag sikerült visszafejteni, honnan adták fel az üzenetet, de még mindig nem biztos, hogy a hekkercsoport áll a háttérben.

Közveszéllyel fenyegetés gyanújával nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda a Fideszt és a magyar kormányt fenyegető elektronikus üzenet készítői és feladói ellen, akik állítólag az Anonymous csoport tagjai – írja a Népszabadság keddi számában.

Az elmúlt csaknem két hétben a hatóságok azonosították azt a címet, amiről az üzenetet elküldték. A folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva sem a kibervédelmi intézet, sem a rendőrség nem árult el részleteket a feladóról és hogy kapcsolatba hozható-e az Anonymousszal.

A büntető törvénykönyv szerint, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas valótlan tényt állít, híresztel vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedhet, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta.

A Daily News Hungary portálhoz december 15-én futott be az e-mail, aminek a melléklete volt az Anonymous-videó. Abban az állt, hogy “Orbán Viktor trükközve nyerte meg a legutóbbi választást, és a diktatúra felé kormányozza az országot”. Bírálták a kormány sajtószabadsággal kapcsolatos gyakorlatát és menekültpolitikáját is. Azt üzenték, a támadások a hét minden napján, a nap 24 órájában zajlanak majd addig, “amíg nem történik radikális változás az országban” – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik