Belföld

Felszaladt pár kiló karácsonykor? Garantáltan elvesszük az étvágyát

Nehéz szavakba önteni, mennyi gusztustalanság végezte a megsemmisítőben idén. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ontotta magából a gyomorforgatóbbnál gyomorforgatóbb leleplezéseket, voltak “horrortanyák”, különféle feldolgozók, konyhák vagy egyéb “műhelyek”, ahonnan nem egyszer olyan termékek kerültek ki, amelyekből bizony a mi asztalunkra is juthatott. Túl sok lenne ez így egyszerre, így – a teljesség igénye nélkül – összeszedtünk néhányat 2015 nagy “élelmiszerbuktáiból”. Higgyék el, sajnos volt miből válogatni, a lárvás húsokig igyekeztünk nem eljutni.

Egészséges élelmiszerek – gondoltuk mi

Március elején egy diópótló terméket, növényi préselvényeket és liszteket előállító üzemben tartottak ellenőrzést, ahol súlyos technológiai, higiéniai és nyomonkövetési hiányosságokat állapítottak meg. Koszos, takarítatlan, repedezett falú és padozatú egységben megdöbbentő körülmények között készültek a lisztek és egyéb termékek, mint például a sárgabarackmagliszt, lenmagliszt, mákliszt, szőlőmagliszt, búzacsíra, kókuszreszelék. A termékeket szennyezett, takarítatlan gépeken készítették és koszos edényekbe töltötték. Az élelmiszer előállítására használt helyiségben az emberre is veszélyes, széttaposott rágcsálóméregre, valamint mumifikálódott patkánytetemre bukkantak. A működést azonnal felfüggesztették, 100 tonna terméket foglaltak le.

Penészes pékség

Egy fővárosi pékségben többek között kosz, pókháló, rendetlenség és penészes termékek látványa fogadta az ellenőröket augusztusban. Az üzembe – a dolgozókon kívül – két macskának is szabad bejárása volt. Az udvaron és odabent is a boltoktól visszagyűjtött – esetenként már penészes – péksüteményeket és kenyeret tároltak. Az üzemben „nyomonkövetési rendszer” nem volt, a raktárban házi készítésű kolbászokra, kisütött zsírra és fagyasztotta húsokra bukkantak, valamint jelöletlen zsákokban 500 kilogramm zsemlemorzsára. Több fűszerkészítménynek pedig már lejárt a szavatossága. Az üzem működését azonnali hatállyal – ahogy az ilyenkor lenni szokott – felfüggesztették, ezzel együtt a helyszínen talált csaknem 1800 kilogramm jelöletlen árut – péksüteményeket, száraz kenyeret és húst – megsemmisítették.

Sütigyártás egérpiszokkal

Főként higiéniai szabálytalanságok miatt napokra felfüggesztették egy fővárosi cukrászüzem működését még júliusban. Az üzemben a mennyezet, az oldalfalak koszosak, a gyártásra használt eszközök penészesek voltak. Az elkülönített eszköztárolóban szintén tisztítatlan eszközöket találtak a szakemberek. Az alapanyag raktározására használt helyiség pedig egérpiszokkal volt tele. A sütemények – többek között krémesek, puncstorták – a koszon készültek, a megfelelő tárolási hőmérsékletet nem minden esetben biztosították, emellett az élelmiszereket, a kész- és félkész termékeket, alapanyagokat, valamint a hulladékot mind egy helyiségben tartották. Összesen 2,7 tonna alapanyagot és készterméket foglaltak le.

Szereti a szaloncukrot? Ennek vége.

Egy Pest megyei szaloncukorgyártó üzemben tartottak közös ellenőrzést október közepén a NAV és a NÉBIH emberei.  Ezalatt – egyebek mellett –  tizenegy tonna alapanyagot és lejárt szavatosságú terméket foglalt le a hatóság. Az édesipari üzemben rovarok – legyek, méhek – és rágcsálók is bőven akadtak. Az ellenőrzés idején megdöbbentő módon épp egy egér fulladozott a fondantban. Az édességeket koszos helyiségekben készítették és rozsdás gépekkel, berendezésekkel állították elő. Az alapanyagraktárban egy használaton kívüli targonca is helyet kapott, emellett az úgynevezett gyártásközi nyomonkövetés is hiányos volt

Betonkeverőben készült a gyros, és sajnos jutott belőle a budapestieknek is

Egy Pest megyei húsnagykereskedést ellenőriztek december elején. Jelöletlen és nem nyomonkövethető termékeket találtak, hogy mi zajlott az üzemben, az ott dolgozók “elfelejtették” dokumentálni. A nagykereskedés mögötti épületben egy engedély nélkül működő gyros-előállító üzemet is felfedeztek az ellenőrök. Az alkalmazottak – amikor meglátták őket – elmenekültek a helyszínről. Nem csoda: rossz higiéniai körülmények között, betonkeverőben készült a tetemes mennyiségű gyroshús. Az ott talált papírokból kiderült: számos fővárosi gyrososhoz szállítottak a “betonkeverős húsból”. Összesen 22 tonna baromfi-, pulyka- és marhahús, joghurt, illetve fűszerek megsemmisítését rendelték el, illetve valamennyi helyiség hatósági zár alá került.

Olvasói sztorik