Belföld

A bérplafonról és a korrupcióról népszavaztatna Kész Zoltán, két kérdését kirostálták

Kész Zoltán, Veszprém független országgyűlési képviselője december 21-én nyújtott be 13, a korrupcióval, illetve annak visszaszorításával, illetve a kétmilliós bérplafonnal kapcsolatos népszavazási kérdést az NVI-hez.  Az NVI elnökének a benyújtás után öt napja van arra, hogy formai szempontból megvizsgálja a kérdést, és ha az megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor azt az NVB elé terjessze. Pálffy Ilona a formai vizsgálatot követően két kérdést a “párhuzamossági moratóriumra” hivatkozva visszautasított.

Az egyik visszautasított kérdés – amely a Kész Zoltán által leadott sorban a kilencedik volt – úgy szól:

Egyetért Ön azzal, hogy az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?

Ezzel kapcsolatba Pálffy Ilona, az NVI elnöke határozatában megállapította, hogy a kérdés és Kész Zoltánnak a sorendben nyolcadikként benyújtott kérdése részben azonos tárgyúnak tekinthető, mivel a hivatkozott törvény mellékletében felsorolt társaságok egy része is az MNV Zrt. vagyonkezelése körébe tartozik, vagyis a kezdeményezés részben azonos alanyi körre vonatkozik. A népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, ezért elutasította Kész Zoltán ezen kérdését.

A nyolcadikként benyújtott kérdés úgy szólt:

Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?

Ezek a párhuzamosok biztosan nem találkoznak

A másik visszautasított kérdés sorrendben a tizedik volt és úgy szólt:

Egyetért Ön azzal, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb gazdálkodásáról szóló 2009. évi CXXII. törvényben meghatározott köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?

Ezt a kérdést is a “párhuzamossági moratóriumra” hivatkozva utasította el az NVI elnöke. A kérdés ugyanis részben azonos tárgyúnak tekinthető a Kész Zoltán által sorrendben hetedikként benyújtott kérdéssel (“Egyetért Ön  azzal, hogy költségvetési szervvel – beleértve a Magyar Nemzeti Bankot – foglalkoztatási jogviszonyban  álló  természetes személy  havonta  legfeljebb  bruttó  2  millió  forint összegű  javadalmazásban  részesülhessen?) és a sorrendben nyolcadikként benyújtott kérdéssel. A határozatok ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a szervező a kérdést 15 napon belül ismételten benyújthatja. Az ismételten benyújtott kérdés hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság napirendjére kell tűzni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik