Belföld

Orbán megszólalt Ákos-ügyben

A kormányfő szerint is szólásszabadság kérdése, hogy kit támogat egy magáncég, de azt is mondta, hogy érzékeny kérdésről van szó, mert a Magyar Telekom stratégiai partnere a kormánynak.

Kovács Ákos énekes és a Magyar Telekom ügye kicsinek látszik, de nagyon fontos elvi és alkotmányos kérdéseket vet fel – válaszolta újságírói kérdésre Orbán Viktor, az uniós állam- és kormányfők tanácskozása után tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Érdektelen, hogy ki az alkotó és ki a szerződő fél, a kormánynak kötelessége lehetővé tenni, hogy akkor is elmondhassa a véleményét, ha azzal valaki nem ért egyet – közölte Orbán. Szerinte „ez szólásszabadság kérdése”. A miniszterelnök szerint a fő kérdés, hogy egy Magyarországon működő nagy nemzetközi cég „megbüntethet-e” valakit azért, mert nem tetszik neki a véleménye.

Orbán leszögezte: érzékeny kérdésről van szó, mert a Magyar Telekom stratégiai partnere a kormánynak, de

világossá kell tenni, hogy ennek ellenére tiszteletben kell tartania azokat az értékeket, amelyek Magyarországon alkotmányos védelem alatt állnak.

Az Eurológus idézett még az Orbán által elmondottakból: szerinte egy férfi „sohasem mondhatja azt magáról, hogy szakértőnek számít ezekben a nemi kérdésekben”, legfeljebb van, aki közelebb van hozzájuk és van, aki távolabb. „Az a véleményem, hogy majd a nők eldöntik, hogy mit akarnak. Ahány ház, annyi szokás, és ebbe nem érdemes beleszólni. A nők majd döntenek a saját életükről. De néha úgy érzem, hogy egyébként még az én életemről is ők szoktak dönteni, és biztos nem én vagyok egyedül így. De ez nem a politikához, hanem a szépirodalomhoz tartozik, és ott is kell szerintem megvitatni” – fejtette ki a véleményét.

Magánvitába avatkozott a kormány

Csütörtökön a kormányszóvivő bejelentette, hogy a minisztériumok megszüntetik mobilinternet-szerződéseiket a Magyar Telekommal, mert a távközlési cég szerződést bontott Kovács Ákossal. A popénekes egy interjúban azt mondta: a nők dolga az, hogy valakihez tartozzanak és valakinek gyereket szüljenek, nem pedig az, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak. A Telekom közölte: az elhangzottakkal nem tud azonosulni, ezért nem támogatja tovább a popénekes koncertsorozatát. Bár két magánszereplő közti megállapodásról van szó, az ügybe a magyar kormány is beavatkozott és szólásszabadság-kérdést csinált belőle.

Először még azt közölték, hogy minden minisztériumi szerződést felbontanak a távközlési céggel, amire a tőzsde is reagált, de később pontosítottak, hogy csak a mobilinternet-szerződésekről van szó. Pénteken már az is kiderült, hogy ezek a szerződések az év végével egyébként is lejárnak, túl nagy gyakorlati következménye tehát nincs a keménykedésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik