Belföld

Milliós állami és önkormányzati megbízások Ákosnak

A popénekes védelmében „liberális hülyegyerekező” fideszes politikus is az üzlettársa.

Vulgáris hangvételű Facebook-bejegyzésekben ment neki Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő az Ákos kijelentéseit kritizálóknak csütörtökön. Az Index azt írja: a politikus nemcsak elvbarátja a popénekesnek, hanem üzlettársa is. A 2000-es évek közepén sokáig együtt mozogtak a Fidesz holdudvarában, személyes fellépésükkel támogatták az akkor ellenzéki pártot, majd Tiffánból Orbán Viktor hathatós támogatásával befolyásos baranyai fideszes politikus lett.

2005-ben Tiffán és Ákos közösen nyitotta meg Budapesten az Andante Borpatika nevű étterem-borozót. A közös vállalkozás nem hozott üzleti sikert, az elmúlt négy évben az éttermet üzemeltető kft. folyamatosan milliós veszteséget termelt.

Ákos egy másik cége, a zeneiparban használt Fehér Sólyom Bt. viszont 2012 óta minden évben stabilan 90-100 milliós adózott eredményt tud felmutatni. Az üzleti sikerhez az is hozzájárul, hogy a popénekes komoly állami megrendeléseket és támogatásokat nyert el. 2013-ban az MTVA szerződött a Fehér Sólyommal a rádiócsatornák hangzó arculati elemeinek elkészítésére, de perelni kellett ahhoz, hogy kiderüljön: az állami média 22, egymással összefüggő elemből álló szignál készítésérért összesen 12 millió forintot fizetett ki Ákosnak.

A Nemzeti Kulturális Alap is adott idén 10 millió forintot a bt-nek arra, hogy a popénekes Karcolatok című műsorát bemutassák a Párizsi, Moszkvai és Római Magyar Intézetben. Vácon az önkormányzati tulajdonú kulturális szervezőcég fizetett ki tízmillió forintot egyetlen Ákos-fellépésért.

Magánvitába is beavatkozott a kormány Ákos mellett

Egy múlt vasárnapi tévéinterjúban Ákos kifejtette, hogy a nők dolga az, hogy valakihez tartozzanak és valakinek gyereket szüljenek, nem pedig az, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak. A popénekes koncertjeit támogató Magyar Telekom közölte: ezekkel a kijelentésekkel nem tud azonosulni, ezért felbontotta a támogatói szerződést.

Előbb Lázár János, majd a kormány több más tagja is kirohant a távközlési cég döntése ellen, noha két magánszereplő megállapodásáról van szó. Tevőlegesen is beavatkoztak az ügybe, közölték: a támogatás megvonását a véleménynyilvánítás szabadságának megsértéseként értékelik, és felbontották mobilinternet-szerződéseiket. Először még azt közölték, hogy minden szerződésüket felmondják a Telekommal, amire a tőzsde is reagált, később korrigáltak. Utólag kiderült, hogy a mobilinternet-szerződések az év végével egyébként is lejárnak, így komolyabb gyakorlati következménye nincs a keménykedésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik