Belföld

Berúgta a BKK a XXI. század kapuját

Elkezdődött az elektronikus jegyrendszer próbaüzeme, első körben a dolgozók kapnak tesztkártyákat.

Elkezdődött a BKK elektronikus jegyrendszerének próbaüzeme – elsőként a dolgozók kapnak tesztkártyákat. Több száz fő részvételével vizsgálják a rendszer működéséhez szükséges szoftverelemeket, valamint a gyártósorokat, és hamarosan elkészül a rendszerhez kapcsolódó internetes felület is.

A tesztkártyák kibocsátásával párhuzamosan zajlik a központi hardver- és szoftverrendszerek, adatkapcsolatok és tranzakciós rendszerek kiépítése. Több mint 2500 járműre kell felszerelni az érvényesítő készülékeket. A metrókapuk és HÉV-vonalak rendszerbe kapcsolására is ütemezetten kerül sor, a rendszert 2017 decemberében helyezik üzembe.

A BKK közlése szerint a jegyrendszer működésének alapja a központi elszámoló rendszer, amely nyilvántartja a kártyákat és a vásárlásokat, elvégzi a pénzügyi elszámolásokat. Az ellenőrök hordozható kézi készülékkel dolgoznak majd.

A papíralapú bérletek és jegyek helyett chippel ellátott műanyag kártyát kapnak az utasok. Választhatnak névvel és fényképpel ellátott, másra át nem ruházható kártyát, a bérleteket erre lehet megvenni. Lesz viszont anonim, csak azonosítószámot tartalmazó kártya is, ilyenekre viszont csak jegy típusú termékeket lehet vásárolni – közölték. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik