Belföld

Szabálytalanul szabályozta a földeladás szabályozását a szabályozó

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a Földet a gazdáknak! programmal kapcsolatos kormányhatározat egyik rendelkezését. A gond, hogy a kormány határozatot hozott törvény helyett.

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a Földet a gazdáknak! programmal kapcsolatos kormányhatározat egyik rendelkezését – közölte a testület a honlapján kedden. Az Ab szerint a kormányhatározatnak a földek értékesítéséből származó bevétel felhasználásáról szóló rendelkezése ellentétes a korábban törvényben megállapított felhasználási célokkal, ezért ezt megsemmisítette.

Ötvenkét ellenzéki országgyűlési képviselő kezdeményezte az állami tulajdonú földek értékesítéséhez szükséges intézkedésekről szóló határozat és a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet egyes rendelkezéseinek Ab-vizsgálatát.

Nem rendelkezhetnek határozatban

Az Ab megállapította, hogy az állami tulajdonú földek értékesítéséből származó bevétel felhasználásáról a kormány nem rendelkezhet határozatban, mert az alaptörvény a nemzeti vagyon átruházását csak törvényben meghatározott célból teszi lehetővé. Azért is ellentétes a határozat vizsgált pontja a törvénnyel, mert a kormányhatározatban szereplő, “Magyarország fejlesztésére és az állami vagyon gyarapítására” vonatkozó fordulat tágabb felhasználási kört határoz meg, mint amit a törvényi szinten meghatározott földvásárlási és földbirtok-politikai célok lehetővé tesznek.

Az indítványt egyebekben elutasította az Ab, így a többi között azt a felvetést, ami kifogásolta, hogy a támadott jogszabályi rendelkezések alapján a három hektárnál nagyobb földrészletek árverését a kormányhivatalok folytatják le. A határozathoz a 14 alkotmánybíró közül Dienes-Oehm Egon, Kiss László és Varga Zs. András fűzött különvéleményt. A határozat az Ab honlapján olvasható.

A szocialisták mószeroltak

Október 13-án Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke jelentette be, hogy összegyűlt a szükséges ötven aláírás, ezért az Ab-hez fordulnak az ellenzéki parlamenti pártok az állami földek tervezett eladása miatt. Az indítvány szerint a vitatott ügyben nem lehetett volna kormányhatározatban dönteni, ahhoz a Nemzeti Földalapkezelőről szóló törvényt kellett volna módosítani.

Harangozó Gábor akkor közölte, hogy a kezdeményezést szocialista, jobbikos és LMP-s képviselők mellett független országgyűlési képviselők is aláírták – írja az MTI.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.