Belföld

Az olaj teheti tönkre a világot

A világ művelt, összeesküvésekben és a világot mozgató háttérhatalom tevékenységében felkészült olvasótábora már régóta tudja, hogy igazából minden mögött az olaj van, természetesen a zsidókon és a gyíkembereken kívül. Na, de egy elméletet azért nem lehet leírni, mert flúgosok hisznek benne. A megállt óra is minden nap kétszer, ugye.

Az olajvilágban pedig tényleg elég nagy változások vannak. Összeszedtünk három olyan olajjal kapcsolatos eseményt, amik miatt jövőre elég szar lehet majd emberiségnek lenni. Kezdjük a legijesztőbbel.

Hatalmas olajpánik jöhet

Sőt, egy ideje már hatalmas olajpánik van. 2014 közepén kezdtek el iszonyatosan zuhanni az olajárak. És az iszonyatosan alatt most tényleg iszonyatosant értünk. Hárombillió dollárnyi olaj értéke tűnt el a piacról. És ezzel élnek együtt az olajcégek másfél éve.

Most viszont még nagyobb para jöhet, amit a Reuters szedett össze. 2010 óta az olajcégek kétbillió dollárnyi hitelt vettek fel kockázatos, vagy egyszerűen szemét kötvényekkel. Ezek a kötvények 2016-ban elég nagy veszélynek lesznek kitéve, hatalmas leminősítési és csődhullám kaphatja el őket.

Az olajárak miatti deflációs hullám kétbillió dollárnyi olyan államkötvényt tett tönkre, amiket európai országok adtak ki. Ezek a kötvények most a nullánál alacsonyabb kamatokat fizetnek, tehát nem nyereségesek, hanem pénzbe kerülnek, amitől az Európai Központi Bank lelkes papírvásárlásba kezdett.

A brent olaj hordónkénti ára 2014 júniusában 115 dollár volt. Most negyven.

Ez 65 százalékos zuhanás. A fejlődő országok gazdaságát ez annyira megviselte, hogy valószínűleg 2015 lesz 1988 óta az első olyan év, amikor több tőke hagyja el a fejlődő országokat, mint amennyi érkezik.

Nemrég anélkül maradt félbe az OPEC (a legnagyobb olajexportőröket tömörítő szervezet) ülése, hogy bármilyen megegyezés született volna arról, mit is csináljanak a zuhanó olajárakkal. Ettől természetesen megint elkezdett zuhanni a brent és az amerikai nyersolaj ára is.

A Goldman Sachs elemzői egyenesen azt mondják, 2016-ban az olaj hordónkénti ára elvesztheti az értékének felét. Pedig az olajcégek már arra is nagyon nehezen rendezkedtek be, hogy a mostani olajárral együtt tudjanak élni. Ha még tovább zuhan az olaj ára, az katasztrófa lehet.

Oroszországnak sem lesz jó lenni

Az olajárak zuhanása a legjobban talán Oroszországnak fájt. A most következő hír pedig még jobban fájhat nekik. Az IMF kedden úgy döntött, hogy annak ellenére tovább hitelezi az ukrán államot, hogy az ukránok nem fizetik az adósságuk egy részét. Az oroszbarátsággal elég könnyen vádolható Zero Hedge szerint ezzel az IMF beállt az Egyesült Államok mögé az új hidegháborúban.

Iszlám Államnak viszont jó lesz lenni

Arról nemrég írtunk, hogy ideje megbarátkozni a gondolattal, hogy együtt kell élnünk az Iszlám állam létezésével. Természetesen ennek az ügynek is köze van az olajhoz, az ISIS ugyanis az illegális olajexportból szerzi a bevételei nagy részét. Az olajat pedig nagyon úgy néz ki, hogy ugyanaz veszi meg, aki a kurdok illegális olaját is: Törökország.

Erről is írtunk már részletesebben. Erdogan elnök fia állhat a háttérben, és úgy tűnik, hogy a saját cégével szállítja az Iszlám Állam olaját. Törökország egyébként is hajlamos együttműködni az Iszlám Állammal.

Oroszország viszont rendesen beleállt az ISIS illegális olajával kapcsolatos konfliktusba, amikor közölte, hogy bizonyítéka van arra, hogyan veszi meg Törökország az olajat.

Az Iszlám Állam olajkereskedelmével ugyanis nem csak az a baj, hogy egy iszonyatos terrorszervezet tartja magát fent belőle, hanem az is, hogy az olaj világpiaci árának feléért adják azt el. Persze az eladott mennyiség nem akkora, hogy ezzel stabilan befolyásolják a világpiaci árakat, de nyilván jót sem tesz neki, ami az oroszoknak nyilván nagyon fáj.

2016 is az olajról fog szólni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik