Belföld

Magyarországgal példálózott Edward Snowden

24.hu
24.hu

2015. 12. 08. 21:55

Szerinte nem érdemes átmenetileg plusz jogokat adni a kormányoknak, mert ürügyet keresnek ezek megtartására.

Tömeges megfigyeléssel nem lehet megakadályozni terrortámadást, legfeljebb utólag könnyebb kideríteni, hogy kik és miért valósították meg – mondta Edward Snowden kedden egy budapesti rendezvény közönségének. Az amerikai hírszerzés kiugrott munkatársát Moszkvából kapcsolták Skype-on a Közép-európai Egyetem (CEA) és a Nyílt Társadalom Archívum (OSA) rendezvényén, ahol Soros György is jelen volt.

Snowden szerint a politikusokat a terrorfenyegetettség közepette bátortalanság jellemzi, ami súlyosabb következményekkel jár, mint a terrorizmus – idézi a HVG.hu az elhangzottakat. Szerinte a bátorság hiánya abban érhető tetten, hogy a politikus a merényletek után nem mer cselekedni. Ilyenkor jönnek a kerítésépítések, vagy az olyan megnyilvánulások, hogy az Egyesült Államok ne engedjen be több muszlimot.

Megjegyezte, hogy Barack Obama valószínűleg nem tekinti őt nagy szövetségesének, mégis dicsérte az amerikai elnök beszédét, melyben a San Bernardino-i támadás után nem jogkorlátozásokat jelentett be és nem is az Iszlám Állam elleni szárazföldi támadást Szíriában. Szerinte minden ilyen akció csak több terroristát eredményez, mint amennyivel végeznek, ő sokkal inkább a terrorizmus gyökereinek felszámolásában látja a megoldást, mint egy leszámolásban.

Felvetődhet a gondolat, hogy ilyen helyzetekben érdemes átmenetileg plusz jogokat, jogkorlátozási lehetőségeket adni a kormányoknak, de Snowden szerint ez nem működik. „Szerintem akik ebben a teremben ülnek, értik ezt” – tette hozzá, és kifejtette: Magyarországon láttuk, hogy ha átmenetileg különleges jogokkal ruházzuk fel a kormányt, akkor erős a csábítás, hogy a válság után ürügyet kereshetnek ezek megtartására.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.