Belföld

Halálra éheztetett agárdi kisfiú – Időt nyertek a vádlottak

A nagymama - aki szintén vádlott - beteg lett.

Időt nyert a másfél éves kisfiukat halálra éheztető házaspár és a nagyszülők. A nagymama – vagyis a negyedrendű vádlott – beteg lett, ezért a tervezett ítélethirdetés végül elmaradt – írja a Bors.

Korábban a Székesfehérvári Törvényszék a múlt csütörtököt jelölte meg az ítélethirdetés lehetséges dátumaként. A döntés azonban elmaradt, sőt januárra újabb három tárgyalási napot tűztek ki. „A vádlottnak orvosi igazolással kellett alátámasztania a napolás indokát, de betegsége nem olyan jellegű, hogy januárban ne folytatódhatna a per” – mondta Varga Noémi, a törvényszék szóvivője.

Ahogy arról beszámoltunk, a másfél éves kisfiú 2013 áprilisában halt meg, életéért hosszasan küzdöttek a mentők egy agárdi családi házban. A szülők vállalkozóként dolgoztak, jó anyagi körülmények között éltek, a gyermek félévesen mégis csak hat kilogramm volt, halálakor pedig mindössze négy és fél. A kicsi az utolsó hónapjaiban alig kapott enni és inni, krónikus alultápláltságba halt bele. Védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást pedig visszautasították. Különböző történetek láttak napvilágot, például, hogy a szülők úgy vélték, elegendő, ha gyermekük fénnyel táplálkozik, majd szó esett arról a bizonyos gyógyítóról is, aki kézrátétellel és különféle csodacseppekkel kezelte a csontsovány kisfiút. A szülők hónapokig rács mögött voltak, majd a bíróság úgy döntött, elegendő, ha házi őrizetbe kerülnek. A történtek után a megyei tiszti főorvos is vizsgálatot indított. Tavaly augusztusban Szabó Máté ombudsman közleményben foglalt állást. Azt mondta akkor, hogy szerinte a gyermekorvos nem tett eleget kötelezettségeinek.

Az ügyészség tavaly decemberben emelt vádat hat ember – a gyermek szülei, a velük élő nagyszülők, a kisfiút kezelő természetgyógyász, a gyermekorvos – ellen a bizonyítékok alapján. Utóbbival szemben felfüggesztett börtönbüntetést és foglalkozástól eltiltást javasoltak foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt. A többieknek különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt kell felelniük. Ők fegyházba kerülhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik