Belföld

Kémkedéssel gyanúsítják a jobbikos Kovács Bélát

kovacs-bela(6)(430x286).jpg (Array)
kovacs-bela(6)(430x286).jpg (Array)
24.hu

Az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt  gyanúsítottként hallgatta ki hétfőn Kovács Béla európai parlamenti képviselőt a Központi nyomozó Főügyészség. A politikus tagad illetve panasszal élt a gyanúsítás ellen, és érdemi védekezést terjesztett elő.

A nyomozás határideje december 20. A minősített adatokat is tartalmazó eljárás állásáról további tájékoztatást nem adnak.

A szóban forgó bűncselekmény büntetési tétele egyébként 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

Mint ismert, Kovács Béla mentelmi jogát októberben függesztették fel. Az EP jogi bizottsága hónapokon át vizsgálta, hogy a magyar ügyészség kérése alapján kiadható-e a képviselő a magyar hatóságoknak, Polt Péter legfőbb ügyésztől kiegészítő információkat kért és július 14-én személyesen is konzultált vele.  

Tavaly május 15-én derült ki, hogy a legfőbb ügyész három nappal korábban diplomáciai úton Martin Schulz európai parlamenti elnökhöz fordult, kérve, hogy az EP függessze fel a Jobbik EP-képviselőjének a mentelmi jogát. Az indok a sajtóban eddig megjelent értesülések szerint az európai közösség intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja volt. A politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat. Kovács Béla több nyilatkozatban tagadta a kémkedés vádját.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik