Belföld ismeretlen budapest

A megelevenedett Verne-film: a kelenföldi erőmű irányítóterme

Fotó: Ferencz Zsófi
Fotó: Ferencz Zsófi

A Hadik Kávéházban nemrégiben megnyitott Fotóz(z)unk, Újbuda! kiállítás anyagából szemlézünk, melynek anyagát a város egyik legismertebb fotóiskolája, a Stalter György és a tavaly elhunyt Kerekes Gábor által alapított Stalter ASA legutóbbi kurzusának hallgatói adták. A kiállítás december 12-ig tekinthető meg a századelőn Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső törzshelyéül is szolgált Hadik Kávéház (XI. Bartók Béla út 36.) galériáján.

Mai válogatásunkban Ferencz Zsófi csodás, jórészt minimalista fotóit mutatjuk be, amelyek rámutatnak az erőmű irányítótermének rideg, sötét légkörében rejlő színekre és játékosságra.

Az 1912-1914 közt, Reichl Kálmán tervei szerint épült Kelenföldi Hőerőmű kapcsolóháza 2005-ig működött, azóta csak néhány havonta nyitja meg kapuit egy-egy kíváncsi csoport előtt.

kazinczy_800

A kelenföldi telep nyújtott először háromfázisú szolgáltatást.

vasasftc

A cél a kor legmodernebb technológiáinak használata volt, melyhez a gépeket a Ganz Villamosági Gyár és a Nicholson Gépgyár szállította.

edda

Mai képe a húszas és harmincas években alakult ki, ekkor készült el ugyanis a II. kazánház, a kapcsolóház és az óratorony, melyet Bierbauer (Borbíró) Virgil tervezett.

vezerlo2

A klasszikus sci-fik számítógépeihez, vagy épp a Verne-regények Nautilusához hasonlító, kapcsolókkal, kijelzőkkel és tárcsákkal bőven megrakott Art deco stílusú irányítóteremben tucatnyi film és sorozat, köztük az Ideglelés Csernobilban egyes jeleneteit is rögzítették.

vezerlo

A terem opálüveg teteje a konzolokkal és hatalmas gépekkel világviszonylatban is ritkaságszámba menő látványt nyújt, talán ez az egyik legjobb állapotban megőrzött irányítóterem a világon.

teteje

A ma már ipari műemléknek számító, üres épületekben szenet égettek, melynek energiáját elektromos árammá alakították.

29crop_800

1bb_800

3bb_800

5bbb_800

8b_800

9bb_800

15_800

24_800

25_800

26_800

27_800

A területen lévő épületek jó része még ma is működik – az 1962-1972 közti átalakítások, az első hazai gőzturbina üzembe helyezése, valamint a széntüzelésről földgázra való 1980-as átállás továbbra is életben tartotta a Kelenföldi Hőerőművet, melyet azóta újabb gázturbinákkal és kazánparkkal bővítettek, ma pedig több mint 41 ezer lakásban teszi lehetővé a távfűtést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik