Belföld

Négy és fél évet kapott Kiss Ernő

Kiss-Erno(210x140)(3).jpg (kiss ernő, )
Kiss-Erno(210x140)(3).jpg (kiss ernő, )

Jogerősen négy és fél évre súlyosbította Kiss Ernő börtönbüntetését a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. A nyugalmazott rendőr dandártábornokot vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedésben találták bűnösnek, leghamarabb büntetése kétharmadának letöltése után kerülhet szabadlábra.

A bíróság öt évre eltiltotta a vádlottat a közügyek gyakorlásától is, és több mint 36 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.

A perben tavaly októberben nyújtott be vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség, e szerint Kiss Ernő közvetítőként tüntette fel magát egy olyan ügyben, amelyben pénzt kértek Kocsis Istvántól, a Magyar Villamos Művek (MVM) volt vezérigazgatójától annak érdekében, hogy az ellene indult büntetőeljárás a számára kedvező fordulatot vegyen.

A vád szerint a kért összeg fejében egy olyan konstruált büntetőeljárás zajlott volna, amelynek a végén a bíróság felmenti Kocsist és “egy pontosan meg nem nevezett személy ezt a miniszterelnökkel is elfogadtatta volna”.

A vesztegetési pénz részeként 2011 januárjában Kiss Ernő az otthonában átvett 120 ezer eurót Szász Andrástól, Kocsis István volt főtanácsadójától, aki Kocsis Istvánnal együtt gyanúsított a Kocsis ellen indult büntetőeljárásban. A vád szerint egy a perben ismeretlenül maradt, Szabó nevű ember összesen 6 millió eurót (mintegy 1,8 milliárd forintot) követelt a büntetőeljárás “elintézéséért”. Az ügyben Kocsis István 2011. december 21-én tett feljelentést a főügyészségen zsarolás miatt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik