Belföld

Tarlós: kettős emberi mulasztás okozta a CAF-villamos balesetét

Tarlós István főpolgármester tájékoztatása szerint nem műszaki hiba, hanem kettős emberi mulasztás okozta az egyik CAF-villamos november 9-i balesetét, így az érintett típusok szombattól ismét forgalomba állhatnak. A főpolgármester pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján egy a közlekedési hatóság közreműködésével készült szakértői vizsgálatra hivatkozva azt mondta: bebizonyosodott, hogy a CAF-villamosok fékrendszerének nincs konstrukciós hibája, a balesetet egy kikapcsolva felejtett berendezés okozta.

Tarlós István hangsúlyozta, a gyártó a hasonló esetek megelőzése érdekében egy olyan szoftverfrissítést hajt végre a járműveken, amely a jövőben jelzi a vezetőnek a szóban forgó berendezés működését.

Nem kapcsolták vissza

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a baleset részleteiről azt írta: a próbafutást megelőzően töltötték a jármű akkumulátorait, azonban a töltés után a sínfék-áramkört védő kismegszakítót elmulasztották visszakapcsolni, továbbá a sínfék üzemképességét a próbafutás előtt és alatt sem ellenőrizték. Emiatt a villamos sínféke nem működött. További elemzést igényel, hogy a járművezető kellő körültekintéssel, az időjárási viszonyoknak megfelelő módon közelítette-e meg a másik járművet, amivel a sínfék használata indokolatlan lett volna – írta közleményében a BKK.

Az 1-es járat vonalán november 9-én este egy új típusú, hosszú CAF-tesztjárat hátulról szaladt bele egy megállók között álló, régebbi  szerelvénybe. A BKV ezt követően forgalombiztonsági okokból felfüggesztette a már átvett, a balesetet szenvedettnél rövidebb CAF Urbos 3-asok közlekedtetését.     Tarlós István közlése szerint ezen szerelvények – a spanyol gyártó fejlesztését követően – szombaton állhatnak ismét forgalomba. A hosszú, 56 méteres villamosokat illetően a próbafutások a Nemzeti Közlekedési Hatóság írásos döntésének kiadását követően folytatódhatnak.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik