Belföld

A katona csak erőszakos cselekmény esetén lép fel a civilekkel szemben

Szombat óta az utcákon is jelen vannak a katonai rendészek.

A katonai rendész nem rendőr, de erőszakos cselekmény esetén közbeléphet – mondta Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke a Magyar időknek.

A vezérezredes felidézte: a pénteki párizsi merényletek után, szombaton reggel összeült a nemzetbiztonsági munkacsoport, Orbán Viktor miniszterelnök meghallgatta a különböző jelentéseket, köztük a rendvédelmi szervek vezetőinek beszámolóit. Ezután megerősített biztonsági intézkedések bevezetéséről döntött. „Nagyobb készültséggel és jelenléttel őrizzük az objektumainkat, ott vagyunk a katonai rendészeinkkel az utcán, illetve biztonsági intézkedéseket vezettünk be a misszióinkban is” – fejtette ki Benkő.

A katonai rendészek alapvetően katonai gépjárműveket ellenőrizhetnek és más katonákkal szemben intézkedhetnek. Civilekkel szemben csak rendőrök járhatnak el. Ennek ellenére a vezérezredes úgy véli, fontos a katonai jelenlét az utcákon, és ha valaki erőszakos cselekményt követ el, az ellen beavatkozhatnak.

Minden katonai szervezetnél szigorító intézkedéseket vezettek be az objektumok őrzés-védelmének megerősítésére, a katonai létesítményekhez további katonákat vezényeltek, akik járőröznek is a környéken – mondta Benkő Tibor. Kitért arra is, hogy szerinte önmagában a migráció nem jelentene terrorveszélyt, ha az emberek törvényes úton próbálnának eljutni Európába, de itt olyan „népvándorlás” történik, melynek során tömegével juthattak át emberek a határokon mindenféle ellenőrzés nélkül.

A vezérezredes úgy véli, ahol ennyiféle népcsoport és politikai berendezkedés érintett egy válságban, azt egyetlen hadsereg nem tudja megoldani – koalíciós hadseregben kellene gondolkodni. Úgy látja, nem elég, hogy a légierő bombázza az Iszlám Állam állásait, átfogó szárazföldi műveletre lenne szükség. Az Iszlám Állam elleni koalícióban sok NATO-tagállam részt vesz, egy magyar misszió például kiképzésekkel járul hozzá ehhez az iraki Kurdisztánban – közölte a vezérkari főnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik