Belföld

Kínozták, megalázták és verték az új diákot a székesfehérvári iskolában

A kegyetlen osztálytársakat elítélték. Sajnos hiába zajlott minden a többi tanuló szeme előtt, nem tettek semmit és a tanárok is későn "kapcsoltak"

Három fiatalt ügyében hozott ítéletet másodfokon a Székesfehérvári Törvényszék a múlt héten, akik a vád szerint megalázó módon bántak egyik társukkal, fenyegették és nem egyszer bántalmazták őt. Társtettesként, folytatólagosan, aljas indokból, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettében, társtettesként, folytatólagosan elkövetett kényszerítés bűntettében, valamint társtettesként, folytatólagosan, aljas indokból elkövetett testi sértés bűntette kísérletében találták bűnösnek – mindebben bűnösnek találták őket.

Volt két cinkosuk is, a negyed- és az ötödrendű vádlott, esetükben az ügy nem került másodfokra, őket júniusban személyi szabadság megsértése és kényszerítés bűntette miatt ítélték el.

Az elsőrendű vádlott 1 év 2 hónap fogházat kapott, a másodrendű másfél évet, ellenben ő börtönben, a harmadrendű pedig egyet,  szintén fiatalkorúak fogházában. Korábban elítélt társaikat 10 illetve 6 hónap fogházzal sújtották, két évre felfüggesztve.

Az ítélet szerint az érintettek osztálytársak voltak egy székesfehérvári iskolában a 2010/2011-es tanévben. 2010 októberében szálltak rá egy diákra, aki akkor került hozzájuk. Visszahúzódó volt, és náluk gyengébb, emiatt vették célba. A most elítélt trió tagjai napi rendszerességgel belekötöttek, barátaik pedig ennél ritkábban, de szintén bántották. Megalázták, azzal fenyegették, hogy megverik, és ezt olykor meg is tették. Volt, hogy arra kényszerítették, másszon be termükben lévő szekrénybe, és töltse ott az egész szünetet. „Kényszerítették további, őt emberi méltóságában súlyosan sértő magatartások tanúsítására vagy eltűrésére” – olvasható a törvényszék csütörtöki tájékoztatásában.

Sajnos mindez többnyire az osztálytársak szeme láttára zajlott, de nem tettek semmit, a tanárok pedig későn ismerték fel – ahogy a bíróság fogalmaz -„az események valódi súlyát”. Végül az érintett diák egyik hozzátartozója szólt az igazgatónak, aki megtette a feljelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik