Belföld

Karambolozott, rendőrt sodort el és autókat rongált a részeg budakalászi ámokfutó – Fotókkal

A kocsi az "akció" végére kis híján atomjaira hullott, de a sofőr nem adta fel.

Ámokfutó autóst fogtak a rendőrök október végén, Budapesten. Az ittas budakalászi férfi nekihajtott egy pótkocsinak, elsodort egy rendőrt, majd menekülése során több autót megrongált. A budakalászi és a pomázi rendőrök is kellettek hozzá, hogy meg tudják fékezni.

A kocsi rommá tört, de nem állt meg

Budakalászon, a Budai úton figyeltek fel a járőrök október 26-án, nem sokkal este 10 óra után egy a főváros felé tartó Opelra, amely áttért a szemközti sávba és kis híján karambolozott egy szemből érkező kocsival. Csak utóbbi sofőr lélekjelenlétén múlt, hogy nem történt baj. A rendőrök szirénázva közelítettek, próbálták megállásra bírni a jármű vezetőjét – hiába. A férfi rálépett a gázra.

Követték, közben rádión értesítették az ügyeletet. Az autó Békásmegyeren, egy kanyarban kisodródott, nekiütközött egy út mellett álló pótkocsinak, totálkárosra tört, ám a sofőrt ez sem állította meg, lassabb tempóval ugyan, de folytatta útját Budapest felé. Az úttest közepén döcögött, ezért a járőrkocsit vezető egyenruhás a szembejövők sávjában haladva követte, folyamatosan használva a fény- és a hangjelzést, hogy a szemből érkező autósok észleljék a veszélyt és időben ki tudják kerülni.

budakalászi ámokfutó 2
Fotó: Vezda László

Alkatrészek potyogtak az útra

Közben a menekülő kocsiról törött karosszériaelemek potyogtak az úttestre. A békásmegyeri HÉV-állomásnál a sofőr bekanyarodott egy parkolóba és megállt, úgy tűnt, autója felmondta a szolgálatot. Az egyik egyenruhás odafutott az Opelhez, és felszólította a sofőrt, hogy szálljon ki.

„Felpörgött a motor, a férfi elindult, és a kocsival nekiszorított a szolgálati autónak” –mondta a Zsaru magazinnak a járőrvezető, aki térdsérülést szenvedett. Ennek ellenére tovább követte az ámokfutót, aki visszakanyarodott Budakalász felé, ekkor már alig 50 per órás sebességgel haladt. „Követtük a Budai úton, a Batsányi János, majd a Jókai Mór utcában. Olyan kacifántosan haladt, hogy több parkoló gépkocsi oldalát megrongálták az Opelből kiálló, törött karosszériaelemek. Menet közben elhullajtotta a kipufogódobot, majd defektet kapott, de a felnin is továbbgurult”  fűzte hozzá az egyenruhás.

budakalászi ámokfutó 4
Fotó: Vezda László

Kés volt nála

A járőrvezető hangosbeszélőn szólította fel a menekülőt, ám ez sem hatott, így megelőzte az akkor már csak lépésben haladó Opelt, és a Jókai utca végén elállta az útját a járőrautóval. A férfi csak ezután – az ismételt felszólításra – kászálódott ki a járműből, a zsebében kutatott, közben meglökte a bilincselésre készülő járőrvezetőt. A rendőr földre vitte, társa pedig gázspray-t használt, hogy megfékezze. Mint kiderült, egy tapétavágó kés volt nála.

Az autóst kórházba vitték, mert megsérült a feje, amikor karambolozott a kamionnal. Másnap a betegágyból került a fogdába. Ámokfutását ittasságával magyarázta. A hatósági nyilvántartásból kiderült, más is van a rovásán: jogosítvány nélkül, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezetett, emiatt a bíróság október 28-án gyorsított eljárásban 150 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

 

A férfi ellen – egyebek mellett – hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult eljárás. Jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik